Gif with page logotype/Name: Svenska Sjostakovitj CentralenTillbaka


Tillbaka till förstasidanVälkommen till Sjostakovitj centralen!Vid denna nätstation kan du hitta intressant information om den Sovjet-ryske kompositören Dmitrij Sjostakovitj (1906-1975). Sjostakovitjcentralens (SC) viktigaste funktion kommer att vara att månadsvis redovisa de konserter med Sjostakovitjs musik som förekommer i de nordiska länderna. [1] (Ett framtida mål är att även redovisa konserter som ges i baltikum och runt St Petersburg. I viss mån kommer även konserter med intressant musik av andra kompositörer från 1900 & 2000-talen att redovisas.) Vid varje redovisat arrangemang finns en länk till arrangören, i den mån det finns någon.

Att få med alla konserter där Sjostakovitjs musik spelas går knappast på egen hand. Därför är det av värde att Du som arrangör eller intresserad publik har vänligheten meddela mig om de evenemang Du känner till eller hittar på webben.

Detta lämpligast per e-post: shostakovich@musiker.nu

Givet att där finns något att rapportera kommer månadssidorna att uppdateras till 12.00 varje söndag.

Eftersom det i år, den nionde augusti 2000, är 25 år sedan Sjostakovitj gick bort kan man hoppas att många konsertarrangörer har framsyntheten att uppmärksamma detta. Vårt blygsamma bidrag är att uppmärksamma nordiska Sjostakovitjkonserter och förhoppningsvis vara Sjostofilen till hjälp samt fungera som en liftarens guide till detta musiklaliska kosmos.

2006 är det 100 år sedan Sjostakovitj föddes, under detta jubelår kommer det att anordnas mängder av arrangemang världen över för att uppmärksamma jubileet och med största säkerhet även runt om i norden. När vi närmar oss 2006 kommer dessa att annonseras inom denna hemsida.

För att öka uppmärksamheten kring deta jubileum har det tagits initiativ till att bilda ett Nordiskt Sjostakovitj Sällskap, du kan läsa inbjudan genom att klicka här

Om du jagar efter vad man skall börja och lyssna på av alla tillgängliga fonogram med Sjostakovitjs musik så har vi lagt ut en lista över grundläggande inspelningar, ett slags nybörjarguide.

Vår länksida innehåller ytterligare länkar till de viktigaste webbsidorna med Sjostakovitjkunskap.
1: Sverige (.SE), Danmark (.DK), Norge (.NO), Finland (.FI), Island (.IS) - Förkortningarna används i samband med redovisningen av konserter - tillbaka