NB TräFinsnickeri

Under uppbyggnad!

Det virke som jag använder i mitt snickeri är införskaffat från olika källor. Jag har i mitt nuvarande sortiment följande svenska träslag: furu, björk, ek, ask, lönn, rönn, körsbär, päronträ, äppelträ. Av utländskt trä har jag ceder, irocko och mahogny. Jag har ingen leverantör som jag anlitar för allt utan letar mig fram på olika sätt, försöker hålla ögon och öron öppna och köper när tillfälle bjuds. Att försöka köpa upp när t ex någon snickeriverkstad lägger ner kan vara ett bra alternativ till att köpa direkt av virkeshandlare. Anskaffandet av virke är ett nöje i sig och utgör ibland första steget på vägen till en ny möbel, men oftast gäller det att köpa när tillfälle bjuds och sedan förvara tills rätt objekt dyker upp.

Jag har gjort lite arbeten (t ex ett hallbord) i stjärnsågad furu som jag funnit mycket trevlig att arbeta med. Genom stjärnsågningsmetoden får man ett nästan kvistfritt virke och i och med att årsringarnas riktning är det mycket formstabilt. Den stjärnsågade furu jag använder kommer från Norrland och är sågad i Junsele. Jag har köpt den hos Göteborgs Trä och Fanér.

Att få fram virke från färska träd som fälls krävs stort tålamod! Det gäller att torka så långsamt som möjligt för att om möjligt förhindra att allt blir brasved på grund av för mycket sprickbildning! Ibland går det ändå inte och då får virket användas till något mindre projekt eller som svarvämnen. Det finns mycket skrivet om torkmetoder som är lämpliga och det är ingen svårighet att hitta t ex böcker i ämnet.

Vill man veta mer torkning, egenskaper, leverantörer för t ex lövträ, kan man besöka Lövträinstitutets hemsida. En annan sida ger upplysning om t ex masurbjörk.

[Projekt ] [Maskiner ] [Verkstad] [Länkar] [Verktyg ] [Till startsidan]

Senaste uppdatering 2001-09-25