program - jözzejassen - nyhetsbrev - recensioner - historia - styrelse - bilder - länkar - e-post - home
Vårprogrammet 2018

Ytterlandet
Torsdag 22 februari kl.19.00
Musikhögskolan Ingesund, Lilla konsertsalen

Ytterlandet färdas i gränslandet där ljud blir musik och musik blir till reminiscenser av liv, där improvisation blir struktur och struktur blir öppna frågor, där allvar och lek möts, där äventyret kan utspelas i ditt eget öra. Kort sagt, två svenskar från de djupa skogarna och en norsk bergsklättrare ger sig ut i ett fritt improviserat musikaliskt landskap där du själv kan gå på upptäcktsfärd!

Arvikabördige gitarristen Henrik Olsson är aktiv på Köpenhamns blomstrande, experimenterande musikscen, och har med sitt personliga och nytänkande spel uppmärksammats i bl. a. hans eget Penumbra Ensemble, The Hum och olika improsammanhang. Han är även en del av det rosade musikerkollektivet Barefoot Records.

Sture Ericson spelar alla slags olika saxofoner och klarinetter och är en av de stora på den europeiska improkartan.

Håkon Berre, ursprungligen från Norge med bas i Köpenhamn, har ett uppfinningsrikt och energifullt trumspel som tagit honom till klubbar och festivaler över hela världen.

Henrik Olsson - gitarr
Sture Ericsson - saxofoner & klarinett
Håkon Berre - trummor

Samarrangemang med Musikhögskolan Ingesund

| Entré 120 kr | Medl. i AJ&B 100 kr |
Ungdom t.o.m. 19 år samt studenter (leg) - fri entré


The Real Thing
Torsdag 8 mars kl.19.00
Musikhögskolan Ingesund, Stora konsertsalen

Sedan starten 1992 har The Real Thing spelat mer än 1 500 konserter och sålt över 55 000 skivor med svängig orgelbaserad souljazz, inspirerad av storheter som Jimmy Smith, Jack McDuff, George Benson och Wes Montgomery.

Bandet som "aldrig går av scenen i torr smoking" har solid following också utanför jazzexpertisen.

Organist Palle Wagnberg, gitarrist Staffan William-Olsson, saxofonist Dave Edge och trumslagare Hermund Nygård gläder sig över att veva igång turnébussen, lyfta 200 kg Hammondorgel, kolla att flugan sitter rakt och kasta sig över gamla och nya låtar, inte minst från den rykande färska plattan "Oh No, Not The Real Thing Again…"

Samarrangemang med Musikhögskolan Ingesund

| Entré 150 kr | Medl. i AJ&B 100 kr |
Ungdom t.o.m. 19 år samt studenter (leg) - fri entré


Ale Möller Trio
Onsdag 14 mars kl.19.00
Musikhögskolan Ingesund, Stora konsertsalen

Ale Möller - div. instrument
Mats Öberg -piano
Olle Linder - bas & trummor m.m.

Från jazz till grekisk folkmusik och vidare till egenkomponerad världsmusik. Med Ale Möller Trio fortsätter en av Sveriges mest folkkära artister att utforska musiken på sitt eget unika sätt tillsammans med Mats Öberg och Olle Linder.

Ale Möller Trios uppträdanden är lekfulla, de är på riktigt och varje show bjuder alltid på något nytt. Improviserad musik som liksom växer fram på scenen ur tonerna från bland annat flöjt, dragspel, keyboard, mandola, trumpet, olika sorters slagverk och allt annat som låter.

Ale Möller bygger ett eget musiklandskap som är grundat på skilda musiktraditioner från många håll. Han är multinstrumentalist men framförallt är Ale Möller en musikant som arbetar sig in till själva källkoderna i den traditionsmusik han stöter på, varse sig det är grekisk rembetika eller tjurig tretakt.

På scen ackompanjeras Ale utav Mats Öberg och Olle Linder. Båda är erkänt skickliga och kritikerrosade improvisationsmusiker. Mats Öberg, pianist och kompositör, har skapat musik sedan barnsben på sjuttiotalet och har dessutom spelat tillsammans med Frank Zappa och en rad andra stora stjärnor. Olle Linder spelar bas, trummor, mandola och alla möjliga slagverk där latinamerikanska toner hör till favoriterna.

Ale Möller har under ett antal år varit knuten till Musikhögskolan Ingesund som adjungerad professor och är årligen återkommande på skolan genom kursen Borderless Musical Encounter.

Samarrangemang med Musikhögskolan Ingesund

| Entré 150 kr | Medl. i AJ&B 100 kr |
Ungdom t.o.m. 19 år samt studenter (leg) - fri entré


Sofie Norling & Davids Angels
Torsdag 19 april kl.19.00

Musikhögskolan Ingesund, Stora konsertsalen

David’s Angels ignorerar genregränser och skapar musik med kärnan i berättelsen, jazz, avantgarde och rock vävs samman i en melodiös klangvärld fylld av mycket grooves och improvisation. Änglalik och brutal. Musikerna födda på 60-, 70- och 80-talet är influerade från olika håll av jazz, rock och avant-garde. Resultatet blir en melodiös jazz med grooves och vågade improvisationer.

2017 släppte David's Angels sitt tredje album "Traces" som är skapat utefter temat vad vi med handlingar och uttryck lämnar efter oss för spår i tiden.


Sofie Norling – sång/liveelektronik
Maggi Olin – piano/rhodes
David Carlsson - elbas
Michala Østergaard-Nielsen – trummor

Samarrangemang med Musikhögskolan Ingesund

| Entré 150 kr | Medl. i AJ&B 100 kr |
Ungdom t.o.m. 19 år samt studenter (leg) - fri entré


Dubé & Nyberg
Torsdag 26 april kl.19.00

Musikhögskolan Ingesund, Stora konsertsalen

Kontrabasisten Sébastien Dubé och gitarristen Simon Nyberg träffades på en fest för två år sedan och då var det självklar spelglädje på en gång med en kombination av olika klanger, improvisationer och energiskt spel fram på småtimmarna tills alla andra hade gått och lagt sig. Sébastien och Simon fortsatte jammet där folkmusik från olika längd- och breddgrader kombinerades med improvisationer och spelglädje. De bestämde sig att slå följe i musikäventyret och bilda band!

Sébastien Dubé är en färgstark personlighet från Svenska kammarorkestern i Örebro, Ale Möller Band, med Fhager & Norrefalk m.fl. Bördig från Kanada och med en gedigen klassiskt bakgrund har Dubé under en mängd år blivit känd i fältet folk- och världsmusik och improvisation på ett mycket imponerande sätt.

Simon Nyberg, gitarr och diverse stränginstrument, har bakgrund i jazzen men ses mest spelande, svensk, irländsk och amerikansk folkmusik nuförtiden, bl.a. med Freeman-Fox och Six String Yada. Herrarna Dubé & Nyberg har båda tydlig koppling till Musikhögskolan Ingesund - Dubé som lärare i kontrabas och årligen återkommande i Borderless Musical Encounter, Nyberg som tidigare student under några år.

Hittills har denna duo tagit sig så långt som till Kanada, USA och Ryssland och snart så nära som till Arvika där det blir Värmlandspremiär!

Samarrangemang med Musikhögskolan Ingesund

| Entré 150 kr | Medl. i AJ&B 100 kr |
Ungdom t.o.m. 19 år samt studenter (leg) - fri entré


Sigurdur Flosason & studenter från Ingesund
Måndag 21 maj kl.19.00
Musikhögskolan Ingesund, Lilla konsertsalen

Sigurdur Flosason - altsaxofon & flöjt
Ingesundsstudenter

Sigurdur Flosason, altsaxofon/flöjter, är utan tvekan en av de mest aktiva och tongivande musikerna på Island. Efter jazz- och klassiska musikstudier på Island och i USA har han spelat in ett drygt tjugotal skivor med egna projekt och turnerat över hela världen.

Han skriver musik för allt från mindre jazzgrupper till storband och medverkar regelbundet som solist för The Icelandic Symphony Orchestra. Siggi leder också utbildningen på Islands ledande musikskola för jazz (FIH). Han har två gånger nominerats till Nordiska rådets stora musikpris och vunnit fem isländska Grammys.


Sigurdur spelar tillsammans med ett Ingesundsgäng.

| Entré 120 kr | Medl. i AJ&B 100 kr |
Ungdom t.o.m. 19 år samt studenter (leg) - fri entréNorr om Stockholm
Söndag 27 maj kl.19.00

Musikhögskolan Ingesund, Lilla konsertsalen

Stina Brandin - fiol (Dalarna)
Magdalena Eriksson - fiol (Ångermanland)
Alva Granström - fiol (Västerbotten)

Polska efter Sigrid Ward, vals efter Carolina Persdotter, polkett efter Ruth Johansson. Vad känns annorlunda här?
Slå upp en folkmusiksamling, vilken som helst. Vad ser du? Gubbar gubbar gubbar.

I princip hela vår tradition bygger till synes på män som spelat fiol, på dessa mäns fäder och farfäder. Men tradition är inte bara gubbar från förr med flådiga gårdsnamn.
Slå upp den där folkmusiksamlingen en gång till och titta lite närmre, mycket närmre.

Ta fram förstoringsglaset och du ska få se! Där finns Anna Kajsa Norman och hennes fiol, Johanna Hägglunds röst, Elsa Siljebos repertoar och alla farmödrar och mormödrar som spelmän i våra uppteckningar har lärt sig låtar av. Det är dags att låta dessa kvinnor få ett eget namn och en egen plats. Det är dags nu!

Hösten 2014 beslutade sig fioltrion Norr om Stockholm för att ta ett nytt grepp om Sveriges folkmusikskatt och hösten 2016 släppte de sitt debutalbum "Efter" med låtar efter enbart kvinnor. Med ett svängigt och nära spel, stor glädje och ett uns ilska gör Norr om Stockholm musiksverige lite bättre. Stina och Alva har båda tidigare studerat på Ingesund.

| Entré 120 kr | Medl. i AJ&B 100 kr |
Ungdom t.o.m. 19 år samt studenter (leg) - fri entré


OBS!

Vi har bytt e-post adress till:

arvikajazz@gmail.com
 

 

 


--- Nästa konsert ---

Dubé & Nyberg

Sébastian Dubé - kontrabas
Simon Nyberg - gitarr

Torsdag 26 april
kl.19.00


Musikhögskolan Ingesund
Stora konsertsalen

Läs mer

-----------------------------

OBS!

Vi har bytt e-post adress till:

arvikajazz@gmail.com

--- Nyhetsbrev ---

Teckna dig för vårt nyhetsbrev och få rykande färsk information om vår verksamhet och kommande evenemang.

Klicka här för mer information.