BAROZDA | BANDET | INSTRUMENT | HISTORIK | KONTAKT

Historik

Om danshusrörelsen på kort

Den ungerska folkmusikgruppen Barozda startades 1976 av fyra musiker i Transsylvanien (Rumänien): Imre Bokor (fiol), Erzsébet Györfi (sång), István Pávai (kontra) och József Simó (basfiol) De tillhörde den ungerska minoriteten och lärde sig den traditionella "bondemusiken" genom att resa runt, söka upp, spela in och spela tillsammans med de äldre traditionsbärande musiker, i de ungerska byarna. Det var ett målmedvetet arbete som utfördes  samtidigt av flera grupper i dåtidens Transsylvanien och som i efterhand betraktades  som början på "danshus" rörelsen

"Táncház" (Danshus) 1978 Csíkszereda  (Rumänien)
Imre Bokor-fiol, István Pávai-kontra, József Simó-bas

På början av 70 talet hundratals ungdomar, proffs och amatörer åkte runt i Transsylvanien (den ungerska folkmusikens skatteskista) med bandspelare och videokamera på ryggen och spelat in låtar, sånger, filmat traditionsbärare spelmän och dansare. Man har lärt sig musiken och dansen. Sedan har man "kopierat" bybornas sätt att organisera danstillfällen (táncház = danshus) och flyttat det till staden. Det blev ett otroligt mottagande och rörelsen bara växte med nya folkmusikband som bildades och allt fler ungdomar som lärde sig danserna.

Barozda på en av sina första  konserter (Csíkszereda, 1977)

Barozda verkade i Rumänien i ca tio år, och blev de mest populära bland alla folkmusikgruppen. Men det blev allt svårare och till sist omöjligt att aktivt verka som ungersk kulturutövare i Rumänien. Åren ´86-87, tre av dåvarande gruppens medlemmar, Imre Bokor, József Simó och Lajos Toró flydde till Sverige.
Det blev en nystart i Eskilstuna, och med hela Sverige som spelplan turnerade de runt med egna konserter, spelade på folkmusikfestivaler (bl.a.. Falun Folkmusik Festival), medverkade i radio och TV program, och hade en del spelningar utomlands (Tyskland, Ungern, Österrike och Schweiz).

Spelmän i byn  Palatka (centrala Transsylvanien)

Den ungerska danshus rörelsens rötter går tillbaka ända till det ovärderliga arbetet som två tonsättare, Bartók Béla och Kodály Zoltán har lagt ner första halvan av 19. hundratalet. De samlat, arkiverat, analyserat, vetenskapligt organiserat och publicerat tusentals melodier ur den ungerska folkmusiken. Kodály Zoltán har dessutom fört in folkmusiken i undervisningen i den ungerska skolsystemet som musikalisk modersmål, en andra modersmål. Som en resultat av deras "förarbete" har den ungerska danshus rörelsen lyckats bättre än  motsvarande rörelser i västerländerna. Man har satsat lika mycket på danserna som på musiken, man har lyckats skapa ett underlag för fortsatt utveckling.

Barozda  på Falun Folkmusik Festival 1992
med sångerskan Erzsébet Györfi

Efter en längre tids uppehåll blev det en nytändning försommaren ´99 då en konsert på en folkmusikstämma i Eskilstuna, den här gången med Csaba Harkó på fiol, ledde till en "Musik  Café" turné i Sörmland och bandet var igång igen. Sedan 2002 har bandet en ny medlem på fiol, Csongor Simo och bandet fortsätter spela samma spännande musik från Transsylvanien som gjorde Barozda  berömd.

År 2001 firade Barozda med alla sina medlemmar, gamla och nya, 25 års aktivitet med en konsert i Transsylvanien. Kring tusen personer var på den tre timmar långa konserten och den efterföljande festen.

I samband med evenemanget gav man ut en CD och en bok om gruppens 25 år långa verksamhet.

"Táncház" (danshus) på stan (Kolozsvár,1979)

Idag finns danshus och folkmusik/dans läger överallt i Ungern och Transsylvanien. Den ungerska folkmusiken och danshus rörelsen spred sig  t.o.m. till andra länder, bl.a. Holland, Tyskland, Frankrike, USA och Japan.

BAROZDA | BANDET | INSTRUMENT | HISTORIK | KONTAKT