Henriks sida om
BLUESMUNSPEL2.jpg (14948 bytes)

Home ]

 

HMC.gif (4009 bytes)

Om man söker efter bra instruktionsmaterial för att lära sig spela bluesmunspel eller vidareutveckla de kunskaper man har så finns det ett företag i USA som, i mitt tycke, verkar erbjuda ett fulländat undervisningsmaterial: Harmonica Masterclass Company!

barrettjpg.jpg (10977 bytes) David Barrett är mannen som på heltid driver Harmonica Masterclass Company - ett företag som har specialiserat sig på munspelsprodukter och munspelsinstruktioner. David Barrett skriver instruktionsböcker, gör instruktionsvideos, ger privatlektioner och workshops.
På företagets hemsida, Harmonica Masterclass Company, kan man söka bland en mängd olika instruktionsmaterial och en del andra produkter.
På en överskådlig bild över olika böcker och videofilmer kan man klicka sig vidare för att läsa mer detaljerat om innehållet i varje instruktionsbok eller video. Dessa är även indelade i tre olika svårighetsgrader som hjälper läsaren att hitta material som passar den nivån man står på. HMLessonSeries.gif (14959 bytes)
Transcription.gif (27140 bytes)

Det finns ett flertal böcker + Cd med munspelsnotation där man kan lära sig olika låtar genom att både lyssna på orginalartist och träna på låten efter munspelsnoter.
Det finns även böcker kring skalor och böjningsövningar och det kommer att finnas böcker som inriktar sig på 1:a, 2:a och 3:e position och även hur man spelar blues på kromatiskt munspel.

I mitt tycke så är David Barrett den mest pedagogiska instruktör jag stött på ibland den munspelslitteratur jag läst. Dock har jag bara sett 3 instruktionsprodukter från hans företag men dessa har varit värda sin vikt i guld:

"Building Harmonica technique"  är en komprimerad studie av olika munspelstekniker såsom tungblockeringar, olika vibraton och olika drillar. Det finns en teoretisk del kring hur bluesskalorna är konstruerade, olika positioner och hur dessa kan användas praktiskt. Boken avslutas med soloteknik. På medföljande Cd berättar David Barrett om varje del i boken och spelar de olika övningarna och exemplen.
Buildhteq.gif (17412 bytes)

hbttoungu.gif (19872 bytes)
Exempel ur boken

bhjt1.jpg (15549 bytes) "Blues harmonica Jam Tracks & Soloing Concepts #1" är första delen i en bluesmunspelsserie. I "Building harmonica technique" gick David Barrett ytligt igenom soloteknik men här tas detta upp från grunden. Pedagogiskt går han igenom hur ett solo byggs upp takt för takt med många exempel. Förutom att han går igenom boken på medföljande Cd så finns det med 8 låtar med komp i olika tonarter och stilar för att öva till .
"Building Harmonica Technique Video" finns i fyra delar och tanken är att man skall både studera böcker och se det på video. Nr 3 i ordningen inriktar sig mot hur man bygger upp ett solo - likt ovanstående bok. När man sitter och tittar på denna video inser jag hur värdefullt det är att inte bara läsa sig till tekniker utan också få se dem utföras. Video.jpg (8152 bytes)

Ovanstående produkter kan beställas på
Harmonica Masterclass Company
Om man vill beställa något skall man skicka ett email med de produkter man är intresserad av. Därpå får man svar hur mycket det kommer att kosta inkl porto (priserna på produkterna står på hemsidan men man får räkna med att portot blir dyrt). Med detta returmail får man också ett faxnummer som man skall skicka ett fax med den beställning man vill göra, kontokortsnummer och ett medgivande att kontot får belastas. Därefter dröjer det ett par veckor innan man får produkterna.


Home ]