Henriks sida om
BLUESMUNSPEL2.jpg (14948 bytes)

Home ]

Bok- & Skivtips

Böcker

Om man vill börja spela munspel, eller kanske känner att man har kört fast, kan man ha nytta av någon instruktionsbok. Nedanstående böcker har varit till god hjälp för mig:

lärdig.gif (325425 bytes)

David McKelvy: "Lär dig spela munspel"
En bra bok för den som vill lära sig spela munspel. Innehåller olika stilar såsom blues, country, rock och traditionellt. Lättläst tabulatur tillsammans med vanligt notationssystem är ett plus. Kassettband medföljer.

rockblues.gif (826190 bytes)

Glenn Weiser: "Blues & Rock Harmonica"
Mycket bra engelsk instruktionsbok. Lättläst munspelstabulatur tillsammans med vanligt notationssystem. Krångliga men innehållsrika tabeller över toners placering. Utmanande övningslåtar. Mycket bra kassettband medföljer.

Spelasbluesmunspel.GIF (310472 bytes)

David Harp: "Så Här Spelas Blues"
Denna bok inriktar sig på att böja toner och visar på hur man kan använda dessa böjningar för att spela blues. Många användbara tips såväl för nybörjare som för den som redan kan böja toner.

Spelasmunspel.GIF (264103 bytes)

Peter Pickow & Jason A. Shulman: "Så Här Spelas Munspel"
Innehållsrik bok som tar upp munspelets grunder.Olika musikstilar presenteras tillsammans med olika övningsexempel. Vissa övningsexempel är ganska svåra, så även denna bok kan ge den som spelat ett tag en del att bita i !?

Jamtrax.gif (108954 bytes)

Harmonica Jam Trax with Ralph Agresta's Weekend Warriors
Detta är första hand ett band med kompmusik i olika stilar, som man kan spela till. Ett häfte med förslag på riff m.m för varje låt ger nya ideér. För att kunna jamma till alla låtar behövs munspel i C, D, F och A. Mycket bra bok/ kassett om man vill träna sig för att spela med andra.

Skivor

Det finns en mängd skivor med bluesmunspel.
Bluesartister som Little Walter, Sonny Boy Williamson II, Charlie Musselwhite och Peps Persson har gett ut outsinliga källor till inspiration. Nedan kommer ett par skivor som varit/ är stora inspirationskällor för mig:

mccoycolor.tif (36115 bytes) The Greatest Hits Of Charlie McCoy
Den första skivan jag hörde med Charlie McCoy. Om man kan få en stående adrenalinkick så var det jag fick när jag hörde honom hantera munspelet. Till skillnad från många andra visar Charlie McCoy att han behärskar munspelet till fullo i såväl "Today I started loving you again" som snabba "Orange Blossom Special". Ett absolut måste!!!
Cm5.jpg (13235 bytes) Charlie McCoy Harpin' The Blues
Charlie McCoy är en countrymusiker med starka band till bluesen. Detta kommer fram på denna skiva som kanske kan ses som en hyllning till bluesen. Låtar som "Basin street blues", "ST.Louis Blues" och "A tribute to little Walter" gör skivan värd vartenda öre.
sonny.tif (103935 bytes) Sonny Terry & Brownie McGhee
Sonny Terry och Brownie McGhee har spelat in ett antal skivor tillsammans och visar på hur ett munspel, en gitarr och två luttrade röster kan skapa rysningar längs ryggmärgen.
bluesbandppoto.tif (38709 bytes) The BLUESBAND
Snabb och rolig bluesrock  med Paul Jones på munspel. Har bla gett ut skivor såsom "Official Bluesband Bootleg Album" och "Itchy Feet".
crossppoto.tif (40207 bytes) Ry Cooder / Crossroads
Ry Cooder skrev filmmusiken till filmen Crossroads och filmen hade säkert sina poänger, men skivan serverar mycket bra musik. Framför allt de två sista spåren där först Frank Frost och John "Juke" Logan river av "Willie Brown Blues" och sen när Ry Cooder och Sonny Terry avslutar med "Walkin' Away Blues".
louisecolor.tif (64525 bytes) Louise Hoffsten /Stygg
Louise Hoffsten tolkar Cournelis Wreesviks "Balladen om ett munspel" på spår 8. Även om hon inte spelat munspel på ett flertal andra låtar på skivan så får man sitt lystmäte mättat i denna suveräna låt.
roffephoto.tif (49717 bytes) Rolf Wikström / Blues är allt jag har
Bra svensk bluesskiva med en luttrad artist.
Bernt Andersson spelar munspel på ett flertal låtar och gör det absolut bäst i "Kom till mig kvinna" och "Det bor en hund".

Har du några synpunkter är du välkommen att skriva till mig:

bluesmunspel@goteborg.utfors.se

eller i min gästbok:
TILL GÄSTBOKEN

 

Home ]