Cerro Torre 3102m
Compressor route
Klicka för att göra större
Cerro Torre är anset som ett av världens svåraste berg att bestiga. Många säger till och med att det är svårare att ta sig upp på än Mt Everest. Klättringen är komplex och väder är lynnigt, med extremt kraftiga vindar som kan nå styrkor upp till 100m/s.

I början av januari 2002 åkte ett svenskt lag ner till Patagonien med målet att bestiga Cerro Torre, via Compressor Route (South-East Pillar) (5.10+/A1+/80°) sammanlagt 34 replängder.

Cerro Torre var obestiget ända fram till 1959. Då besteg Cesare Maestri och Toni Egger berget via nordvästväggen. En ännu mycket omdiskuterad bestigning, då Toni Egger omkom och Cesare Maestri inte kunde bevisa att de faktiskt stod på toppen av berget. Det dröjde ända fram till 1974 innan nästa lag nådde toppen på det 3102 meter höga granitpelaren.

Vi som åkte ner var Magnus Andersson, Niklas Fernqvist, Peter Olsson och Henrik Sjöqvist. Läs mer om oss under Deltagarna. Sju veckor var avsatta för projektet.

Här intill finns en utförligare beskrivning av klippdelen av Compressor Route. Tittar man på bilden av berget ovanför följer turen en linje mitt på berget.

För mer info om klättringen i Patagonien, kolla in
Climbing in Patagonia

Läs berättelser från vår vardag under så här gick det!