Om höns... - Isbar - Queen Silvia - Welsumer
Holländsk vithätta - Fifty-five flower - Legbar
Svarthöns - Araucana - Hönspersonligheter


Isbar
Vår isbarflock utgör med sina tio höns och en tupp majoriteten av våra grönvärpare. Vägen till bekantskapen med denna trevliga ras var både lång och krokig. Vi visste att vi ville ha grönvärpare och trodde att det var araucana som allena stod till buds. Men icke.

En smula efterforskning gav informationen att araucanan är ganska svår att föda upp på grund av en del genetiska konstigheter med öronkvastar. Vi fick då tipset om en annan grönvärpare, Queen Silvia, som efter ytterligare efterforskning visade sig vara ingalunda grönvärpare. Däremot hade Queen Silvias skapare Martin Silverudd även avlat fram en, just vad vi letade efter, grönvärpare, nämligen isbar.

Isbarerna är trevliga höns som värpar bra. Äggen är normalstora och färgen varierar mellan grön, brungrön och blågrön. Höna och tupp är önskvärt helgrå i fjäderdräkten men både vita och svarta isbar förekommer. Den grå färgen är svår att styra vid avel eftersom de vita och svarta anlagen finns kvar.

Vi är dock mest intresserade av de gröna äggen så vi är inte så angelägna om att hönsen måste vara grå, även om vi har valt en helgrå tupp för att om möjligt förstärka de grå anlagen.

 

Om höns... - Isbar - Queen Silvia - Welsumer
Holländsk vithätta - Fifty-five flower - Legbar
Svarthöns - Araucana - Hönspersonligheter

 

 

 

© Kent & Ulrika
Gulkullen - trädgårdshöns och gröna ägg
http://hem.fyristorg.com/gulkullen/