Ann-Sofi Söderqvist

 

 

Född 1956 i Stockholm. Spelar trumpet och flygelhorn, piano, skriver och arrangerar musik.

Började spela kornett i Kommunala Musikskolan vid 9 års ålder. Spelade i skolans blåsorkester, men hade redan tidigt ett intresse för jazzmusik. Speladae också klassiskt piano och lärde sej genom pianot i en tidig ålder att spela ackord och skriva musik- både låtar och "klassiska" stycken. De första låtarna i 12-13 årsåldern. I gymnasiet började hon spela men jämnåriga i ett sk fusionband, som var den nya musiken på 70-talet. Henns främsta inspiratör genom livet har varit Miles Davis, både som trmupetare och konstnär. Andra starka influenser är Freddie Hubbard, Clifford Brown, Booker Little, Horace Silver, Bud Powell, Gil Evans, George Duke, Ivan Lins och Woody Shaw.

Började 1978 spela med Hot Salsa- en latinamerikansk grupp som blandade slasa, rock och jazz. Det blev ett mycket populärt band, som startade hela den trend av salsaband som finns i Stockhpolm idag. Gruppen spelada in en platta 1979 och Ann-Sofi medverkar också på en platta från -89.

 

1977-78 började Ann-Sofi i Bernt Rosengrens Storband som innehöllmånga stora solister, bl a Bernt Rosengren, Tommy Koverhult, Krister Andersson, Doug Rainey, Horace Parlan m fl.

1979 Började hon spela med Änglaspel - en grupp ledd av pianisten och kompositören Stefan Forssén. De turnerade mycket- bl a gjorde de en turné i Italien- och blev valda till Årets Jazzgrupp 1982. Och som följd av härav spelade de in en skiva på Caprise- Jazz i Sverige -82. Ann-Sofi medverkade också med Radiojazzgruppen, när Stefan Forssén skrev ett beställningsverk till dem. Gruppen gjorde också ett TV-program live från Jazzklubben Fasching i Stockholm.

Under den här tiden spelade Ann-Sofi också med Peter Gullin Kvintett, Gugge Hendrenius Big Blues Band och ledde sin egen kvintett. Bl a åkte hon med Gugges BBB till Jazz Jamboree i Warsawa, Polen -81. Hon spelade också med opianisten Per-Henrik Wallins tentett och medverkade på en skiuva -84.

Har sedan -80 jobbat som frilansmusiker i olika professionella sammanhang t ex shower på börsen, Berns pch olika tearara med musiker såsom Cyndee POeters, Dizzy Tunes, Jan Malmsjö, Charlie Norman, Tommy Körberg, Lill Lindfors m fl. Hon har också medverkat i flera underhållningsprogram på TV spm orkestermedlem och jobbar fortfarande som frilans i olika sammanhang.

1985-89 utbildning på Musikhögskolan i Sthlm - Individuell studiegång och Brasspedagog. Har hösten -99 börjat en fortbildningsutbildning i komposition och arrangering KMH, i Sthlm.

Har även spelat med Ann-Marie Hennings Blue Cluster, en tentett som spelade originalmusik skriven av Ann-Marie- gjorde en platta -88, Jan Wallgren Kvintett- som bla också gjorde ett TV-program live från Jazzklubben Fashing och ett afrikanskt band- Amandu Jarr Highlife Orchestra- som gjorde flera turneér i Sverige, Norge och Danmark. Har även i ett par omgångar haft en egen jazzkvintett under eget namn.

1988 började hon spela med Mats Holmqvists Stora Stygga som hon fotfarande spelar med i. Stora Stygga är ett storband bestående av professionella musiker som samarbetar med flera olika svenska artister, t ex Monika Zetterlund, Viktoria Tolstoj, Anne-Lie Rydhé, Svante Turesson, Lisa Nilsson, Tommy Körberg m fl. Bandet har gjort 2 CD.

1991 första skrivjobbet på Stadsteatern i sthlm- komponerade musik till barnteaterpjäsen "Pinoccio". Efter det har hon även skrivit musik till pjäserna "Frida och Diego" -93 (tillsammans med gitaristen Amadeo Nicoletti, En Midsommarnattsdröm -95, Änglakaramellen -98, Att Sniffa sej fram -2000.

Spelade 1995 med Lisa Nilsson på sommarturneén. Började 1995 spela med Marie Bergman och medverkar på Maries CD Fruit -96. Har också skrivit storbandarr till Marie, då hon gjorde ett konsertprogram med Bohuslän Big Band våren -98.

Medverkade sommaren -94 i April Light Orchestra - ett storband bestående av kvinnor från hela Norden. Även där spelades en platta in. Senare har Ann-Sofi också skrivit storbandsarr för detta band och andra band såsom Satin Dolls och Sandviken BB. I ALO träffade Ann-Sofi också den danska saxofonisten Christina Nielsen som hon senare bildade en kvintett tillsammans med.

Ann-Sofi har också gästspelat med flera storband i Sverige, bl a med Sandviken Big Band och hösten-98 Norrbotten Big Band uinder ledning av den amerikanska trumpetaren Tim Hagans.

1995 bildades också Christina Nielsen/Ann-Sofi Söderqvist Kvintett som till största delen spelar originalmusik skriven av de två ledarna. 1997 gjorde de en CD på Dragon - Heartflower- som kom ut -98. Den har fått mycket fint mottagande i svensk och dansk press. Gruppen består dessutom av MAtias Algotson pi, Hans Backentroth bs, och Johan Löfcrantz tr. de har spelat med de flesta i den svenska jazzeliten. Kvintetten har gjort flera turneér och blev -98 valda att representera Sverige i Nordjazz´turneprojekt med grupper från Norden.

Spelar även med en nybildad kvartett med Amadeo Nicoletti git Peter Söderblom bas och Jesper Kviberg tr.

Ann-Sofi har flera gånger fått motta stipendium av Konstnärsnämnden i Sthlm både som musiker och kompositör. 1988 fick hon N:s Kasperpris, 1995 Nalens Vänners pris Topsys Tusenkrona. 1988 fick hon Stipåendium av föreningen SKAP där hon nyligen invald som medlem.

 

  SKIVOR  
 

1978 Tonkraft
1978 Olikadant
1978 Nyanser
1979 Hot Salsa
1982 Jazz I Sverige
1984 Knalledonia
1986 Imperiet
1988
Blue Cluster
1989 Vamanos pa Cuba
1990 Skjut skruven in
Sången dom spelar
One million Circumstances
Somwhere in time
Jazz on the Corner
Fruit
12 standards
Heartflower
In the air

Hot Salsa
Cyndee Peters och Eric Bibb
Thomas Almqvist
Hot Salsa
Änglaspel
Per-Henrik Wallin Tentett
Imperiet
Ann-Marie Henning Trio and Tentet
Hotr Salsa
POeter Ekberg Pelz
Peter LeMarc
Mats Holmquist Stora Stygga
April Light Orchestra
Marie Berman
Marie Bergman
Mats Holmquist Stora Stygga
Christina Nielsen/Ann-Sofi Söderqvist
Björn J:son Lindh

  tilbaka