Anders Jonsson Ringberg


Anders Jonsson (Ringberg)

(Anders Jonsson Ringberg är min farmor, Sofia Anderssons g. Ekström, farfars farfars far).

Största ägaren i byn Möcklehult i Hjälmseryd socken var sedan mitten av 1500-talet och fram till början av 1700-talet släkten Skärping. I början av 1700-talet trädde en ny bonde in på arenan, han hette Anders Jonsson Ringberg. 1709, Poltavaåret, hade han mönstrat in vid flottan och kommenderades till Karlskrona. 1713 fanns han i Wissmar i Nils Hästeskos kompani, och 1721 var han i Stockholm. När han fick avsked 1724 var han gift med Ingrid Johansdotter Skärping, dotter till Johan Jonsson Skärping, sondotter till storbonden Jon och sonsons sondotter till Sven Skärping d.ä. När Anders kom till Möcklehult hamnade han i ett getingbo.

För Skärpingarna hade det gått utför. Måns Skärping hade ödelagt sitt liv på elakheter och processer. Pengarna räckte inte heller för Jonas Skärping som bl.a hade lånat 120 daler av prosten i Vrigstad med gården som säkerhet. När lånet skulle betalas hade han inga pengar. Nu dyker Anders Ringberg upp i byn. Han hade häpnadsväckande gott om pengar som han tycks ha samlat på sig genom bankirverksamhet i Wissmar. Ringberg löste in lånet och efter diverse processer stod han som segare och blev gårdsägare i Möcklehult. Den dynamiske Anders Jonsson Ringberg hade som soldat fått sitt andra namn från torpet Ringhult under Målen i Slätthög socken. Han kom från Byarum socken och bör ha varit född någonstans mellan 1679 och 1683. Det finns anledning att tro att han var vallonättling och härstammade från invandrare som slagit sig ner i de småländska bruksbygderna under 1600-talet.

Ringberg var en betrodd och mäktig man i bygden och att hans vitalitet var stor in i ålderdomen. Fyra gånger stod han brudgum. Första hustrun dog i juli 1732 men det dröjde bara till november innan han var gift igen. Den nya hustrun väntade barn, vilken föddes redan i maj 1733 ( sonen Anders ).

[Peter Nilsson: "Den gamla byn" s.115-118, 279, 280].

Vidareläsning

Ansedel för Anders Jonsson Ringberg

Stamtavla fört Anders Jonsson Ringberg i 6 generationer