Gert med LouiEn racetypisk Rottweiler er en relativ tung og kraftigt bygget hund, men den skal være slank uden noget overflødig fedt, og med en kraftig veludviklet muskulatur. For tæver ligger normalvægten mellem 35 og 40 kg med en mankehøjde på ca. 59-61 cm. (max.højde er 63 cm.). En han vejer normalt mellem 45 og 55 kg og har som gennemsnit en mankehøjde på 63-65 cm. ( max er 68 cm). Man hører af og til om hanner på 70 kg eller mere. Som regel er det heldigvis ønsketænkning fra ejerens side, eller også har hunden 15 kg rent flæsk for meget. Hunde som er større end end tidligere nævnte er uegnede til brugsarbejde, og de løber en meget stor risiko for belastningsskader.

HD – hofteledsdysplasi er i Sverige ikke noget stort problem 11- 12%. Ifølge DKKs statistik er tallet for Danmark 26%, og hos os ligger vi på 9%. Her i Norden er vi nu gået over til det internationale aflæsningssystem, som bygger på en Schæferhunds hofter, og det er tilsyneladende ikke nogen fordel for Rottweileren, så vi må nok i fremtiden acceptere flere hunde med betegnimngen C, selvom den faktiske situation ikke er ændret. Ingen opdrætter kan give garanti, og gennem mange år var vi totalt fri for HD, men vi har i det trediesidste og det sidste haft nogle stykker. Hvorfor? Den ene forklaring ligger i det nye system og den anden ligger i avlskombinationer, da begge tæver, som er fra 2 sidelinjer, og partner har haft andre helt frie kuld, men det kan man selvsagt ikke vide, inden man vælger han. I Sverige må man kun anvende helt HD-frie hunde – altså med status A og B, mens man i Danmark også kan anvende hunde med C.

AD – Albueartrose forekommer i Sverige på godt og vel 40%, men det er sjældent med andet end 1 og 2. I Danmark ligger dette tal på 66%, men den statistik bygger bare på ca. 50% af de røntgede hunde. Vi har 25% med albuefejl. Fra 1. januar år 2002 skal alle danske Rottweilere også albuerøntges, og det vil desværre nok øge fejlene statistisk. På den anden side er det til stor hjælp i avlsarbejdet, at man kan undgå – hvad en seriøs opdrætter bør –at benytte 2 hunde med samme fejl. Vi må acceptere en vis mængde albuefejl, for ingen race kan tåle, at hverken 40 eller 66% udelukkes af avlen. Hvad hjælper helt rene albuer, hvis vigtige brugsegenskaber eller mentaliteten tabes. Vi har ikke tidligere anvendt nogen hund med anmærkninger på albuerne i vores avl, men vi vil ikke udelukke dette i fremtiden. Selvfølgelig bliver det så med en fri partner, da man aldrig skal fordoble en fejl. Dette er helt i overensstemmelse med DKK og Rottweilerklubben i Danmark.

Heinz træner bidearbete med Lennox


( Hold musen over billederne for info )