Den nya tävlingsbanan har provkötrs

Efter att ha fått reda på att Wänershoftempot nu bytts ut mot Tvåstads 2-dagars var jag tvungen att åka och testa banan som tävlingarna ska hållas på. Nog för att jag kört där tidigare men inte under analys som denna gång. Ett varv i ett tempo på 10-15 pulsslag under tröskelpuls kördes och detta tog mig 25 minuter och 30 sekunder, så man kan nog anse att banan trots allt är rätt snabb även om den har många sega partier. Vindförhållandena var nog vad man kan förutse även på tävlingsdagen, med nordvästliga/västliga vindar, ca 5m/s. Tävlingen går av stapeln förhoppningsvis 25-26 maj om SCF godkänner tävlingen och det föreslagna datumet.

Tempo analys

Banan mäter ca 15km och är rätt utsatt för vind. Den är rätt backig och på några partier seg och svår att få bra rytm. Två besvärliga 90-graders kurvor finns att tampas med, och den första av dem är mest besvärlig, men det kanske främst berodde på allt grus som låg på asfalten. Två rejäla backar hävdar sin närvaro på banan, en kort att bända sig upp i och en längre där utväxlingen i backen varierade mellan 53x13 och 53x17. Det finns även några partier där det kan underlätta om man har tung utväxling. I dryga 5 minuter under testet (ett varv) använda jag mig av 53x12, men hade mycket väl kunnat använt 53x11 på dessa ställen. Jag tippar att segrartiderna i elitklassen kommer att bli omkring eller kanske även under 40 minuter med ett slagkraftigt startfält. Den längre backens (målbacken) placering kan avgöra en del på tempoloppet. Om starten går uppe på backkrönet eller precis innan backkrönet avgör lite hur hård banan blir. Startar man innan backen kommer det innebära att man får den backen på kilometer 1 och kilometer 15, istället för att få den på kilometer 15 och kilometer 30. Att avsluta tempoloppet med en tuff backe i slutet vet de flesta hur det känns, jämför med tempobanan i Tranemo.

Linje analys

Attacker bör lämpligen ske på ställen där det är som tyngst, backen i Lane-Ryr kan nog avgöra en del lopp eftersom det är kort kvar till mål efter den backen. Målbacken, den lite längre kommer givetvis också skörda sina offer men tack vare den lätta utförslöpan direkt efter kommer nog inte fältet splittras tillräckligt. Första kurvan efter målbacken är teknisk samtidigt som vägen lutar uppåt direkt efter kurvan, och detta gör den mycket lämpligt att attackera från spets i klungan. Kantvinden gör att Hogane-rakan kan splittra klungan om det går tillräckligt fort och efter Hogane-rakan kommer ett trögt parti med många sega småbackar som kan underlätta för en utbrytargrupp. Asfalten är mycket bra då 50% av banan är nyasfalterad, däremot vore det bra om man sopade banan (i varje fall kurvorna) innan tävlingen då grus, koskit och diverse annat har samlats på banan. Vad händer då om det regnar? Inget speciellt faktiskt, banan är mycket lättåkt och de enda svårigheterna är just de två ovan nämda kurvorna, då är det nog mer tänkbart att vinden ställer till med oredan. Om varvet ska köras 8-10 gånger i elitklassen kommer den givetvis bli jobbig och då är det nog ändå i den längsta backen som allt kan avgöras.

Publikvänlighet och boende

Mängden människor som bor i området är inte direkt stor vilket gör att det antagligen inte blir någon direkt stor publik. Boende är inte heller nåt problem då det finns stora gärden att ställa upp husvagnar på :-) och för underhållning är det närmast till Lane Loge.

Se nedanstående karta för mer information, samt kontakta CK Wänershof eller Uddevalla CA för mer information om arrangemanget.

Vid tangenterna: Morgan LarssonCykelklubben Wänershofs hemsida

http://come.to/wanershof