[ Privat hemsida ]    [ Välja stativ ]     [ Börja tubfotografera (digiscoping) ]     [epostlista fåglar i västra Sverige]

[ Mät din fågellokals index, BAI. presentation och anvisning ]

 

Swarovski EL. 12-tusen kr. Hur många fler fåglar ser man med denna kikare än med en kikare för halva priset?Nikon Venturer. En trevlig kikare för en bra bit över 10.000 kr. Svårt att hitta dyrare kikare i denna storlek. Välja och testa kikare för fågelskådning

Tubkikare och handjagare.

Fågelskådning är på frammarsch. På senare år har fågelskådning varit den snabbast växande utomhus-fritidsaktiviteten i bl.a.USA. Det växer även i Sverige. Hade det inte varit för en hel del gammaldags och "gråa föreningar" så hade intresset antagligen växt ännu snabbare.

På grund av fågelskådningens utbredning har antalet tillverkare som vill flörta med oss vuxit markant på senare år. Grunderna om kikare och konstruktion kan du därför hitta på många ställen på nätet. Det finns massor av teori och teknik i och om kikare. Den här sidan vänder sig till dig som vill köpa bra, prisvärda kikare. De allra dyraste modellerna täcks dåligt här.

För att kunna använda tubkikaren snabbt och med bra sikt så behöver man ett bra stativ också. Till stativsidan   

Jag är en ytterst medioker, men glad fågelskådare sedan drygt 20 år. Kanske låter det knäppt, men jag kan liksom aldrig läsa om fåglar hemma. Däremot kan jag ägna mig åt andra funderingar som t.ex. filosofin bakom optisk kvalité på kikare. Denna text är resultatet av några års funderingar och vi kan först konstatera följande.Nikon Spottingscope Ra. Linsdiameter 60 mm (finns även 80 mm). Ca 3300 kr. I England och USA används raka tubkikare (ockularet rakt bakåt). I Sverige används vinklade tubkikare. Detta är en bra första tub. För den "modige" kan den handlas på postorder.

En kikare är ett högteknologiskt instrument och kan egentligen aldrig vara värda mer än sitt pris, däremot mindre. Kikare är optiska instrument. Slipning av linser och noggrann montering kan helt enkelt inte göras utan att arbetet för varje precist moment skapar extra kostnader. Därför kan kikare kosta astronomiska belopp och vi måste själva sätta en prisgräns för vad plånboken mäktar med. Tänk på att vissa billiga kikare (varning för vissa under 2000kr) ibland är så dåliga att de knappast kan användas alls.

Pengar för bra optik aldrig är bortkastade. Om du vårdar en bra utrustning så behåller den ett bra andrahandsvärde.

Minolta Activa 8x40 WP. Modern porroprisma. Vattentät, gasfylld. Prisvariation i handeln 1800-2700 kr. Tuff och optiskt bra kikare, till rätt pris ett bra val.

Ljus i alla kikare

Det är framför allt följande saker som avgör hur ljusstark en kikare är.

 • #  Objektivets diameter: stor lins ger mycket ljus.
 • #  Förstoring: högre förstoring ger mörkare bild.
 • #  Det är dels kombinationen ytbehandling (coating) och linsernas ytfinish.
 • #  Antalet övergångar från ljus till glas och glas till ljus.

Höga förstoringar kräver större linser vilket vanligen ger större och tyngre kikare.

 

Fågelskådarens 1’a val

Jag rekommenderar definitivt köp av både handkikare (1) och tubkikare (2). Förr sa man ibland att man skulle köpa en dyr (bra) handkikare från början och vänta med köp av tubkikare. Det tänkandet är föråldrat beroende av den tekniska utvecklingen. Här är tips på enkel men fungerande startutrustning.

 1. Handkikare: Endera rekommenderas en "fullstor" (se nedan) handkikare omkring 1400-2000 kr. Flera acceptabla finns i prisklassen. Alternativet är att köpa en kompaktkikare av porroprismatyp. Användbara kompakta kikare finns från omkring 700 kr.
 2. Tubkikare kostar pengar och har andrahandsvärde. En tubkikare som du får glädje och användning av kostar från ca 2500 kr uppåt. Ännu billigare tubkikare finns. Akta dig noga för värsta skräpet. Olympus EXPS. Typisk porroprisma. Ej regnskydd. Troligen ca 1400 kr.

 

 

HANDKIKARE

 

Porro-prisma är de som ser så "krokiga" ut. Den andra, raka modellen är takkant-prisma.

Takkantprisma (raka): Görs lätt vattentäta och robusta. Konstruktionen innebär fler övergångar mellan glas - luft - glas inuti kikaren. Därför är det dyrare att tillverka dessa med hög skärpa eftersom endast högsta precision, material och tillverkning kan accepteras.Pentax DCF WP 8x42. Vattentät, gasfylld takkantprisma. Ca 4900 Kr. Finns även i "medelstorlek" som är något billigare. En nära konkurrent är Bushnell Legend som har ungefär samma pris.

Porro-prisma (krokiga): Den här konstruktionen är optiskt sett bättre men är svårare att göra helt vattentät. Slagtåligheten är också svår att skapa utan att de väger "bly". Moderna, vattentätade konstruktioner är mycket prisvärda val.

Bland fågelskådare finns en myt som säger att "takkantprisma" är bäst på allt, men detta är fel. Prisvärda porroprisma-kikare omkring 3000–6000 Kr har mycket bra skärpa och även bra vidvinkel (annars är den inte prisvärd!). För en lika skarp takkant-kikare får du oftast dubbla prislappen eller ännu mer.  Tänk på att det finns sämre modeller även bland riktigt dyra kikare.

Från 700 till 15.000 kr:  "-Vaffö gör di på detta viset?" Kikare under 7-800kr har tyvärr ofta direkta fel. Oanvändbar skärpa eller annat som anstränger ögonen. På senare år har vissa "massproducerade" takkantkikare kommit ned i pris och upp i kvalitet vilket förändrat den generella prisbilden tillZenith 8x26. Under 1000 kr. Om 1500-2000 kr för en fullstor enkel naturkikare är för mycket... ja då kanske detta är din första fågelkikare. En snarlik, ljusstarkare Zenith finns också. takkantkikarnas fördel jämfört med tidigare (se nedan). Fler modeller i prisläget från 3000 kr är otroligt skarpa, men dessa har då något mindre synfält än de dyraste modellerna. Det som kommer med de dyraste handkikarna, från cirka 9.000 kr och uppåt är alltså läcker design, längre garanti men framför allt vidvinkel. Vid samma förstoring har en billigare kikare nästan alltid sämre vidvinkel än den dyrare (Notera prisvärda porroprismakikare som Minolta och Swift som både har toppskärpa och bra vidvinkel). Bra vidvinkel gör förstås fågelskådandet mer avslappnat. Är det värt 7000 kronor extra? Ja, det är din bedömning.

 

Handkikarens förstoring, 7x eller 10x

I skog, snår med skymd sikt så bör du välja 7-8x förstoring. Det ger mer ljus i mörka bladverk och framför allt så har du bättre synfält. Det hjälper dig att hitta fågeln snabbt, speciellt om den sitter nära. Låg förstoring ger vidare synfält. Är du ovan /nybörjare att "fånga in fåglar i kikaren" så är synfältet en viktig faktor.

För kust, hav, öppna fält och myr så kan 10x förstoring vara en fördel. I det öppna är det ljusare och du söker ofta fågel på stora avstånd. Rutinerade fågelskådare /kikaranvändare drar lättare nytta av fördelarna med 10x.

Personligen har jag hellre 7-8x i öppet landskap än 10x i skogen. Så om du är det minsta osäker bör du välja 7-8x. Det fåtal modeller som endast har 8,5x förstoring har lika bra synfält som 7x och 8x. Köp inte zoom på handkikare! Det blir bara sämre. Bland de allra dyraste finns kikare som kan växlas mellan 8 och 12x. Dessa är bra, men kostar omkring 15.000Kr.

Swift Audubon 8,5x44. En av de skarpaste porroprisma-kikarna. Ca 3800 kr. Klassisk ornitolog-kikare som nu blivit vattentät. Ger nästan allt lika som de allra dyraste.

Val av handkikare

Utbudet av tubkikare såväl som handkikare har växt enormt på senare år. Detta har både lett till ökad konkurrens men också att en del kikare säljs till för höga priser.Minolta Activa. Liksom Zenith ett alternativ under tusenlappen. För vandrare kan kompaktkikare vara speciellt klokt första val.

Kompakta kikare (minikikare): Storleken på objektivets diameter ca 18-30 mm. De tillverkas numer industriellt i mycket stora kvantiteter och är därför påfallande prisvärda. En prisvärd kompaktkikare (objektiv 22-30 mm) är ett mycket bra första köp för den som vill prova fågelskådning (vissa fågelskådare vet inte det). Användbara från ca 700 kr. OBS! Köp inte billiga minikikare av "rak typ" eftersom de så gott som alltid är betydligt sämre för priset.

Medelstora kikare: Linsdiameter ca 28-35mm. Billiga kikare i den här gruppen har tidigare hamnat i skuggan bakom prisvärda kompaktkikare! (ovan). Nu börjar dock prisvärda elternativ dyka upp, se text kompaktkikare och fullstora. Kvalitetskikare i den här storleken används ofta av fågelskådare som "allround-verktyg". Man tappar lite ljus jämfört med kikare i full storlek vilket sällan märks. Lämpliga köp från ca 4.000 kr.Swift HHS 8,5x44. En typisk takkantprisma. Vattentät, gasfylld. Ca 3800 Kr. Mkt prisvärd! Linsens 44 mm ger 20% större datamängd (area) jämfört med en 40 mm lins.

Fullstora kikare: 35-45 mm. Storleken de flesta fågelskådare bär, åtminstone på hemmaplan. De större linserna tar in mer ljus och data. Över 1500 Kr rekommenderas endast vattentäta modeller.

Överstora kikare >45mm. Då linsens area ökar med kvadraten så samlar stora kikare mera detaljer och ljus. Porroprisma i denna storlek ger mest högre vikt. Vissa modeller av takkantprisma är dock skarpare i överstor modell. Tyngden avskräcker de flesta.

Diagram. Jämförelse mellan olika handkikar-typer.

Alla kikare varierar mellan exemplar. Min egen Pentax DCF WP har visat sig vara skarpare än vissa dyra Swarovski och Zeiss men är svagare än 80% av dem. Personligen skulle jag inte betala 4.500 kr mellan för att byta upp mig till nämnda, Leica, Bausch & Lomb eller Nikons flaggskepp.

 

 

ZOOM OCH HÖG FÖRSTORING PÅ TUBKIKARE

 

Det måste finnas skärpa att förstora! Förstoring är överskattat, speciellt bland nybörjare. I valet mellan skärpa ELLER hög förstoring vinner alltid skärpa. Zoom är därför alltid bortkastade pengar om kvalitén är låg.  25x (gångers förstoring) på en skarp, dyrare tub ger alltid betydligt mer detaljer än 25x ger på en billig kikare. Jag har sett enkla tubkikare där man sett mer detaljer vid 20 gångers förstoring än vid 40x. Dessutom blir 40x mörkare då det slukar ljus. Man tror lätt att förstoring är ett optiskt hokus pokus som alltid ger mer detaljer, men så är det inte! T.ex. nya (2003) Zeiss 65 och Leica 62 är mycket skarpa. Zoomarna på dessa tuber går till 45x och visar lika mycket detaljer som flera andra kikare (även dyra) gör vid 60x. Hög skärpa vid låg förstoring är egentligen bättre då det ger mer ljus och alltså är användbart oftare.Kowa 82x M. Objektivdiameter 82 mm. Std-utförande ~10 Tkr, med fluorit 17.000 kr (komplett).

De flesta nya tubkikare med 80mm objektiv har relativt bra zoomockular som alternativ. Trots det är fasta ockular ofta skarpast (inte alltid) även för de dyraste tuberna. Fråga om det aktuella läget i din fackhandel.

Tukikare som säkert kan fås med acceptabla zoomar är: B&L 80 samt Premiere, Kamakura SP80, Kite SP80, Kowa66x, Kowa82x, Leica Televid, Opticron ES80, Optolyth Compact, Nikon Fieldscope 60 resp. 78, Pentax SP80, Swarovski 80 resp. 66, Zeiss Diascope 65 och 85. (Swift Nighthawk 80 ?)

 

Valregel för tubkikare

Anta att vi ska köpa en tubkikare för max 10.000.- Då kan vi välja en dyr med 60-66 mm objektiv eller en budgetmodell med ca 77-85 mm objektiv (Det finns alltså dyrare respektive billigare i båda storlekarna).

Exempel dyr och erkänd kvalité med 60-66 mm objektiv 10.000 kr: Den kikaren har oftast påkostat glas som är bearbetat med hög precision. Den har också god ytbehandling vilket ger bra skärpa dagtid. Naturligtvis har du också nytta av skärpan då det skymmer.

Optolyth Compact 80. Med eller utan fluoritlins. Från ca 12.500 Kr.Exempel Budget 80 mm’s kikaren 10.000 kr. Varje kvadratcentimeter glasyta kräver bearbetning. Stora kikare kostar mer att slipa linserna till. Kostnaden för stora linser är högre och då måste man spara på något annat. Enklare glas, lägre grad av bearbetning och mindre ytbehandling. Det stora objektivet släpper in mer ljus men kommer genom lägre precision i stället att sprida lite mer av detta slumpmässigt över bildytan.

Välj 60-66 mm med fast ockular för att få mesta skärpa och lätt /smidig tub. 60 mm tuberna klarar egentligen inte mer än ca 45x förstoring och då är zoom (enligt mig) väldigt tveksamt på dessa. De nya zoomarna från de stora fabrikaten är bra. Men förstoringen slukar alltid ljus och dessutom har zoomar mindre synfält.  Skarpa 30x är stor skillnad mot suddiga 30x, glöm inte det.

Välj 80 mm om du kräver 60x användbar förstoring och är beredd att bära vikten och ett kraftigt stativ. Stor förstoring kräver mycket ljus. Stor lins är tydligt plus vid tubfoto.

>>> I Sverige är det vanligt att ljuset för 60x inte räcker ens för 80 mm tuberna. <<<

Stephen Ingraham (Better View Desired) som testat 100-tals kikare säger: "Om jag inte är absolut säker på att jag ofta är ute i mörka förhållanden så skulle jag välja en 60mm’s tub av erkänt högsta kvalité. Den extra höga kvalitén ger lite mer ljus samtidigt som jag sparar in ett halvt kilo attSwift Nighthawk 80. Vattentät och lätt. Ca 7000 kr. Även vinklad respektive fluoritutförande. Asiatisk tub som nu finns kvar i det prisintervall som märkes-tillverkarna lämnat med sina 80 mm-tuber under 2002. kånka på gentemot 80mm’s supertuberna."

Detta sa Stephen för några år sedan. Efter det har 60-66mm tubkikare dessutom utvecklats snabbare än de större. Kowa, Leica, Swarovski och Zeiss har kommit med nya, mycket skarpa modeller. Även zoomarna till dessa är skarpa. X-jägare (kör omkring och kryssar arter) som hoppar mycket in och ut ur bilen väljer ofta 80mm-tub. För den som gärna drar omkring på spaning i markerna är vikten och storleken betydelsefullt och de mindre tuberna är definitivt värda att beakta.

Objektivstorlekar som lönar sig att tillverka (för ett visst prissegment) blir en matematisk funktion. Allt som tekniken och automatiseringen går framåt så kan objektivens diametrar ökas lite. I ett test som gjorts av en arbetsgrupp på Cornell Lab’s konstaterade man följande (fritt citerat) " - Trots att Optolyth TBG100 HD (objektiv diameter 100mm) verkade väldigt ljus så var det lättare att identifiera fåglar med Swarovskis AT80 HD hela den molniga dagen och till och med i skymningen. Optolyth 100 visade sig dra det långa strået endast cirka 15 minuter innan det blev omöjligt att se fåglar alls på grund av mörkret."      Cornell Lab'ets tubtest 98Leica Televid 62. Bra zoom till 45x. Mkt skarp vid 48x vars detaljrikedom mäter sig mot andra vid 60x. Zeiss65 är en nära konkurrent med liknande egenskaper.

Fluoritlinser. Jasså!? Med ljusa motiv i motljus, t.ex. en silkeshäger så får kikare med standardlinser en märklig aura som kan vara irriterande. Färgerna bryts olika mycket och hamnar delvis på fel ställe i bilden. Fluoritglaset däremot bryter färgerna (nästan helt) korrekt. Glasen kallas apokromatiska och finns med olika namn som ED (extra definition), HD (high definition), APO (apokromatisk) och Prominar (TM). I prismor används även en ytbehandling kallad "fas-korrigerigerande" (phase-coating). De dyrare fluoritlinserna ger högre skärpa vid höga förstoringar, speciella ljusförhållanden och anses vara ett plus när man fotograferar genom tuben. (Sida om tubfoto: http://w1.155.telia.com/~u15506372/digfoto.htm)

Sedan zoomar blivit vanliga använder man ofta förstoring upp till 60x (ngn kikare även högre). Fokusering är mycket känsligt vid så hög förstoring. Vissa, även bland de allra dyraste tubkikare finns  problem med fokusets finjustering. Kolla själv eller fråga bekanta eller säljaren ordentligt före köp.

 

Råd: 9 av 10 som ska välja kikare har mest av allt problem att veta vad de ska ha sin kikare till.

Du bör absolut, verkligen (!!!)   tänka igenom hur du mest vill använda din kikare om du ska kunna göra rätt val... Faktum är att de allra flesta frågor jag får om kikare berör just vad DU ska ha den till... och det vet faktiskt bara du.

1. Hur ofta ska du använda kikaren? Stor användning motiverar förstås lite högre pris. Man kan säga att det finns 3 olika kvalitétskategorier av kikare. Priserna överlappar varandra så se till att du inte väljer en tub ur "sämre grupp".
 • Enkla tubkikare. Enkla material, låg produktionskostnad. Tveksam optisk kvalitét. Lämpliga hemma på tomten och lilla dammen. För den som skådar fågel sällan och bara för skojs skull. Cirka 1.500kr - 3.000kr.
 • Användbara fältmässiga tubkikare. Användbar optisk kvalitet och numer flera vattentäta modeller. Dessa kikare kan du ha roliga upplevelser med i många år. För den fågelintresserade är detta den lägsta rekommenderade nivån. 2.800Kr - 10.000Kr. Tuberna klarar vanligen högst 40x (gångers förstoring). Fasta ockular är vanligen bäst.
 • Toppenklassen. Kikarna är så bra att det blir nästan meningslöst att "byta upp sig". Vattentät, toppskärpa och hög kvalitet på mekanik är krav. 7.000Kr - 25.000Kr. Dessa tuber klarar 40x eller 60x med mycket hög skärpa.
2. Hur transporterar du dig?
 • Bil: tung tub helt okej.          Flygresor /luffning: Liten och lätt kan vara ett måste.        Vandrar du mycket?
 • Anpassa också valet av stativ
3. Semester, nöje eller seriösa fågelstudier?
 • De flesta bör välja en vattentät tub även i lägre prisläge.
 • Seriösare studier motiverar förstås lite högre kvalitet.
4. Tubfotografering Tubfotografering är mycket ljuskrävande (stor frontlins behövs). 80 mm frontlins eller större rekommenderas. (kombinationen tub/ockular/kamera är känsligt)
5. Landskap Öppna landskap lockar ofta till stora förstoringar och då får du satsa på lite dyrare tubkikare. Då är 80mm-tub att föredra för att ljuset ska räcka. Detta gäller stora vatten, slätter och   fjäll.

 

Begagnad tubKowa 66x. 66 mm frontlins. 7500 kr, fluorit 11.000 kr. Vattentät. Toppskärpa, ca 5000kr under "Swaro65"

Oftast sköter fågelskådare sina kikare bra. Begagnat är därför ofta prisvärda alternativ. Kolla linser efter rodnader /flammor som antyder att ytbehandlingen har skadats. Finns det sådana färgavvikelser eller uppenbara repor på linserna ska du välja en annan kikare. Vrid och vänd kikaren så att du ser linsen i olika ljusvinklar. Det är inte så svårt!

I Sverige finns mängder av t.ex. Kowa TSN-4 och TSN-1. 4'an var sin tids Rolls Roys och 1'an är även den fortfarande en mycket bra kikare. Många nyare "piratmärken" når inte den kvalitén. Kowa TS1 ("Kowa-grå") och Bushnell Spacemaster 60 (tillverkas fortfarande) är prisvärda alternativ för den som inte satsar på proffsnivå. De får du för 700-2000.- . De kan vara 20 år och fortfarande i bra skick. Nya kikare för 2-3500.- är knappast bättre.

 

Tubkikare i lägre prisklasser

En modern kikare som kan rekommenderas för fågelskådning ska ha full antireflexbehandling på alla glasytor. Från prisklassen omkring 2500kr och kan du hitta tubkikare med riktigt trevlig skärpa och kvalitét. Notera att det fr.o.m. 2003   finns vattentäta alternativ i denna prisklass.

Tubkikare, enklare modeller Cirkapris Kr inkl. ockular Kommentar
Lågpriskikare under 2500 kr Flera "okända" märken finns. Tveksamma val. Dåligt andrahandsvärde.
Lotus SP60 2000.- Naturbokhandeln
Tokina Fokus 7045 Paketpris 2800.- (väska, stativ mm) tveksamt val, men prisvärt. http://www.cyberphoto.se/  
Zenith 15-45x60 2800.- Vattentät med zoom  Getteröns Naturcenter, Varberg
Bushnell "spacemaster-typ" 60mm 2400 .- Finns i flera utföranden, olika handelsnamn och varierande skärpenivåer.
Bushnell Spacemaster ED 60mm 3000 .- Skarp fluoritmodell
Opticron Migty Midget MM2 3000 .- Skarp resetub, KikkertSpesialisten i Norge
Kamakura SP 63 3000 .- gofoto.se
Nikon Spottingscope Ra 60mm 3600 .- (25x) Pålitligt alternativ som duger länge. http://www.scandinavianphoto.se/
Bausch & Lomb Premiere 5000 .- Naturbokhandeln.
Kowa 611 5000.- Skarp tub på seriös nivå. (Kallas 601 i vattentätt utförande +1500kr)
Swift Nighthawk 80-U 7000 .- (inkl. stativ) http://www.naturbokhandeln.com/ (Naturbokhandeln, troligen Sveriges bästa service)
Kowa 661 7500 .- Standardversionen av en av de skarpare 66mm-tuberna
Kamakura SP 80 ED 8800 .- Se även Pentax PF80 (Gofoto resp Pentax Sve.)
Opticron ES 100 12000 .- Tung, men skarp 100mm-tub. Kanske något för tubfotografen? Liten vidvinkel!           mail@kikkertspesialisten.no  kikkertspesialisten
Flera fabrikat och modeller 10- ca 22 Kkr Merparten är bra och vissa mer prisvärda än andra. Notera SwaroAT80HD (gamla som uppdaterades 2002, rundad bakdel)  och de nya i 60mm-familjen där möjligen Kowa 663 är mest prisvärd.
    Optimala webbutiken: Eagle Optics

Markerade med fetstil uppfattas som definitivt prisvärt köp omkring eller under det angivna priset. Listan gör inga anspråk på att vara komplett. Flera "okända" modeller finns i handeln. Testa noga, testa olika ockular, fråga handlaren och köp helst med bytesrätt. Vissa seriösa handlare undviker att föra billiga tubkikare på gott och ont. Kamakura SP63. Ca 3000 kr med 22x. Klassisk konstruktion enligt Spacemaster-konceptet. Vissa kloner kan vara ett steg bättre än gamla "Kowa-grå" (TS1). Det är ett ganska gott betyg! Idag kan man alltså få en ny, ganska bra nybörjarutrustning, handkikare, tubkikare och stativ för 6.000 kronor. Då har grejerna både bra livslängd och andrahandsvärde!

 

 

ATT TESTA SJÄLV, OCH ANNAT

 

Identifiera en fågel som sitter mörkt /i skuggan och långt bort. Varning! Om du vill jämföra olika kikare olika dagar kan luftens dis, fukt eller damm ändras. Då bör du välja ett jämförelseobjekt som ligger nära och påverkas mindre av luften. Titta på en viss fågel och dess speciella detaljer (det är ju detaljerna som gör det) eller i nödfall mot detaljer i skuggan på en tegelvägg eller en skrovlig trädstam. Testa inte kikare mot allmänna naturvyer.

>>> När du testar en kikare bör du studera detaljer på fågeln <<<

Det lönar sig sällan att köpa en kikare av lägre kvalitet om man väger in andrahandvärdet. När kikaren har tydlig suddighet mot kanterna ska man ta en ordentlig eftertanke. Till en billig tubkikare bör du oftast välja fast ockular eftersom de vanligen är skarpare och dessutom billigare.

OBS! Om dina ögon INTE är 100% perfekta, tänk då på att dina ögon, t.ex. efter en hård arbetsvecka ofta inte är skarpa.

 

Variationer, garantier och butiker

Okända märken av handkikare under ca 1300kr (tuber under 3000 kr) kan variera mycket mellan exemplar. I lägre prisklass så är också garantierna på minimum och märken och modell-beteckningar byts ofta så att endast försäljaren (om ens det) vet den aktuella kvalitén. Kikare med "samma hölje" kan vara helt olika på insidan.

Bra, prisvärda modeller av handkikare, < ca 4000 kr (tubkikare < 7000) kan också variera synligt. Det innebär att du själv, vid en noggrann jämförelse (som ovan) faktiskt kan se skillnader. Prisklasserna >4000 kr (tub > 7000) har oftast mindre variationer och ibland bättre garantier. Över 5 år är inte ovanligt. Över 10Kkr är 5 års garanti lågt. På de dyraste kikarna borde man inte kunna se skillnader mellan olika exemplar, men tyvärr gör man det ändå vid mycket noggrann jämförelse sida vid sida. Den tubmodell som toppar ett test kan därför vara 3'a i nästa test och tvärt om. I praktiken spelar de skillnaderna minimal roll. Färgsticket däremot (se nedan) är samma tvärs igenom en hel serie.

Web-butiker är inte bundna att följa vanlig Svensk konsumentlag. Det innebär att du troligen är chanslös att byta kikare om du fått ett "måndagsexemplar" utan tydliga garantifel.

Lokala handlare är tvungna att följa konsumentlagen. Det innebär att du eventuellt kan få öppet köp och byta opåverkad vara inom X antal dagar. Naturligtvis måste avvikelsen för garanti eller byte påverkas av hur dyr kikaren är. B&L 80mm. Ca pris inkl. zoom 12500kr. Modellen går igen i flera andra asiatiska tuber som Kamakura, Kite, Opticron och Pentax.

Naturbokhandeln, SOF-butiken, Öland. Butiken du både kan kliva in i och besöka på internet. Håller hög servicegrad och köp kan göras med bytesrätt även via postorder om man talar med personalen.

Vissa, speciellt asiatiska märken är ibland betydligt billigare i USA (optikvaruhus). Tänk då på momsregler, ändrade garantiförhållanden och eventuella transportskador. Det kan finnas situationer då amerikansk vara har andra specifikationer än den Europeiska (Svenska).

KIKAR-POLITIK. Tillverkare av kikare har ibland den dåliga smaken att ändra optiska prestanda utan att ändra beteckning på varan. Det innebär att den modell som inte var bland de skarpaste för 1 år sedan, nu kan vara bäst! (och tvärt om) Det har t.o.m. förekommit att ockular, speciellt zoomar helt har ändrats utan att typ-beteckningen ändrats. Vid köp av begagnad kikare är det därför vanligt att en nyare årsmodell är skarpare än äldre. Ett äldre ockular med samma beteckning kan alltså vara en helt annan konstruktion! Stoppa tillverkarnas smusslande! Eftersom optik är så känsligt kan också det omvända finnas, då beror det vanligen på problem i produktionen de årgångarna.

>>>   Köper du ny, dyr utrustning kan det vara lämpligt att förhöra sig om den kikare du tänkt köpa håller bra kvalité just då.   <<<

För ägare av tubkikare: Ibland kan det löna sig att studera nya ockular som kommer ut på marknaden. Långt efter Kowa TS1 (Kowa-grå) lanserade Kowa ett nytt 27x ockular. TS1’an blev en hel klassKowa 61x. Skarp tub för ca 5800 kr. Liksom de flesta tuber nedåt i pris, ej vattentät. Nya ockular. Fluoritmodellen påstås förbättrad under 2002. Äv. bra begagnatval. 2003 i vattentätt utförande 60x likande 66x. skarpare med det. Nya ockular: Kowa TS1, Kowa 61x, B&L Premiere som båda delar ockular med nya Kowa 66x. Även vissa "kloner" av Opticrons tuber (troligen äv. Bushnell) kan eventuellt uppgraderas till nykonstruerade HD-ockular. Tidiga Leica Televid med zoom kan ev. lyftas av ny zoom! Om du har tips om alternativa ockular, v.v. kontakta mig. (kul att veta bara)

Det finns varierande prisstrategier mellan butiker, tillverkare och dessutom mellan länder! Den som är billigast på enklare produkter är inte nödvändigtvis billigast på de dyrare produkterna. (Exempel ur verkligheten) Nikons enklare produkter är någorlunda prisvärda i Sverige. De finare produkterna i Nikons sortiment är allt annat än billiga… nästan exponentiellt pris.

 

Expertkommentar, nästan

Kikare har olika nyanser på linsernas ytbeläggning. Gulröda nyanser (ofta hos tyska tillverkare) tycks generellt öka kikarens testresultat (svart-vit-skärpa) mot testtavlor. Detta är också bra i mörker men förvränger i vissa fall en del av färg och naturupplevelsen dagtid. Ljusa gulröda nyanser passar t.ex. jägare och jakt i skymning mycket bra. P.g.a. nya modeller har just "gulstick" blivit en tydlig fråga. Vill man ha det? Åt det andra hållet finns blåa och gröna nyanser i ytbeläggningar (vanligt hos t.ex. Pentax, Kowa, Nikon). Dessa ger aningen bättre färgupplevelser men tappar i test mot rastertavlor. Mitt emellan finns gråaktiga och ambrafärgade beläggningar (Swarovskis senare). Nu kanske du tänker att detta spelar mindre roll. Men, allt som vi betalar superpriser för superskarpa "instrument" bör man nog begrunda detta.

Jag använder själv en Kowa 823 (Prominar /fluorit). Den är mycket skarp, färgäkta och anses ge mycket bra fotoresultat. Men, i disig väderlek är röd och ambratonade linser skarpare. Jämför med rödfilter som används vid svart-vit fotografering för att öka kontrast. Detta är tveklöst ett personligt val mellan kontrast som i viss mån penetrerar UV-ljuset och de mer färgäkta beläggningarna. I klar, torr luft är skärpan emellertid mer oberoende av beläggningens ton.

Eftersom fåglar inte är svart-vita eller fyrkantiga ska /bör man vara mycket kritisk till tester mot raster, svart-vita tavlor o.dyl. Hur stor mening är det att köpa en kikare för ca 20TKr om det man betalar för är den bästa skärpan på svart-vit tavla? Om du köper en riktigt dyr tub, se då till att åtminstone själv ha tittat i den och jämfört den direkt, sida vid sida mot en billigare tub. Tänk också på att vissa tuber är svårfokuserade... och då får du inte fram skärpan ändå.   24 tuber testade i fält 2003 från Birdwatchersdigest.com  Notera pdf-tabellen som är mkt bra och kan nedladdas.

Summan av fokuseringsfriktion, antireflexbehandlingarnas färgton m.m. är förstås lyxfunderingar för den som väljer tubkikare i priser under 7000-10000kr. Men för dem som seriöst överväger märkestubernas fluoritmodeller så är de små sakerna faktiskt ganska avgörande. Exempelvis Swarovski har ansetts ha skarpare zoom medan t.ex. Leica har skarpare fast ockular.

 

Inga garantier

Ovanstående texter har skrivits efter bästa förmåga och förstånd. Att ett omdöme stämmer exakt med avseende på variationer i kvalité eller speciella önskemål kan självfallet inte garanteras.Swarowski ATS65. Från 12 -18 Tkr. En av de nya skarpa och vattentäta i gruppen under 70mm frontlins (Övriga: Leica, Kowa, Zeiss). En snarlik "Swaro" med 80mm lins finns också.Zeiss Diacope 65mm. Finns endast med fluoritlins. Storebrorsan på 85 mm testades som en av de skarpaste vid introduktionen för ngt år sedan. Sedan dess tycks skärpan "svalnat" en aning.

 

morgan.o@post.utfors.se

[ Välja stativ ]

[ Mät din fågellokals index, BAI. presentation och anvisning ]

Morgan Ohlson, Uppdaterad 2004-03-16