PRESS: RECENSIONER

Ur Upsala Nya Tidning 010327:

"Spännande med Oriana
Engelsk kyrkomusik ljöd i Helga Trefaldighetskyrkan i söndags kväll. Det var vokalensemblen Oriana med en gästande Gambaensemble som bjöd på musik från den kanske i Sverige inte helt välkände Orlando Gibbons produktion."
"Vokalensemblen klingade som vanligt homogent och vackert i a cappella-partierna, de sköna polyfona melodislingorna virade sig förföriskt vackert i kyrkorummet ...."
"David Anstey leder Oriana obekymrat med en diskret taktering - mer behövs inte när man har att göra med en så pass kompetent och välrepeterad ensemble."

 

Ur Upsala Nya Tidning 000404:

"Oriana med skön klang
Ett underskattat verk av en underskattad mästare blev mästerligt behandlat av vokalensemblen Oriana i söndagens konsert, skriver Niclas Blixt."
"Ibland är det väldigt roligt att vara musikkritiker, som när till exempel vokalensemblen Oriana under sin dirigent David Anstey presenterade en för mig helt okänd tonsättare..... David Sheppard och verket Missa ā 6 "Cantate", en riktig musikalisk guldklimp...."
"Oriana är en liten vokalensemble som klingar föredömligt skönt! Idealet tycks vara något som påminner om den engelska gosskörsklangen, vilket våra nordiska öron inte är bortskämda med. En ljus och transparent ton med lätta basar och glittrande sopraner. Vilken fröjd att höra!"

 

Ur Upsala Nya Tidning 991122:

"Fair Oriana med sällsamt vackra madrigaler
Kören Oriana med tio unga röster gav på lördagseftermiddagen en välbesökt madrigalkonsert i Trefaldighetskyrkan under David Ansteys ledning. Och resultatet blev synnerligen gott, skriver Ulla Godin."
"Att dessa unga körmedlemmar synbarligen och hörbarligen utan svårighet klarade detta invecklade konglomerat av utbroderad stämföring var berömvärt och gav ett underbart klangligt resultat; naturligtvis är David Ansteys inspirerande förmåga att kontrollera och styra klangen avgörande."
"...klingade alltigenom superbt. Klara stämmor över lag, de höga raka sopranerna är värda särskilt beröm."

 

Ur Upsala Nya Tidning 990526:

"Mäss-mästerstycke
Vokalensemblen Oriana framförde i söndags Monteverdis In Illo Tempore med stor säkerhet i Helga Trefaldighets kyrka, skriver Niclas Blixt."
"Detta kan vi förnöjt konstatera idag när vi hör så förnäma vokalensembler som Oriana, som med stor övertygelse presenterar dylika musikverk för våra kräsna öron. Ensemblen klingade mycket väl och bibehöll en god textmässig artikulation även i de mest hisnande passagerna, mycket tack vare gruppens lilla sammansättning. Individerna fick visa sig på styva linan och briljera ordentligt i de koloraturmässiga passagerna..."

 

Ur Upsala Nya Tidning 980331:

"ORIANA PÅ BETTET"
"De elva sångarna fick arbeta hårt med förekommande stämbyten och ideliga omplaceringar. Att med en så liten sångensemble sjunga musik i upp till åtta stämmor är naturligtvis småvanskligt, men är faktiskt ganska vanligt att göra i England, och sångarna i Oriana skötte sig utmärkt, t o m fina soloinsatser kunde noteras." "Oriana är en duktig ensemble som David Anstey gör ett framgångsrikt arbete med. Potential för ytterligare utveckling finns dock, så storverk kanske väntar!"