Sensommar segling i
Stockholms skärgård

 

Det är fredag eftermiddag, den 10:e September 1999. Vi, Håkan, Johny och jag har imorse åkt med Håkans bil upp till Stockholm för att få uppleva en trevlig seglats över helgen tillsammans med min gamle gode vän Malla. Här har vi nu precis lämnat Rörsundsviken som ligger vid Kummelnäs, och vi har det soligt och varmt, men ingen direkt vind att tala om. Vi "puttrar" sakta mot Waxholm för proviantering. Vid rodret står co scipper, Rustan och bredvid en glad Johny.

 

Scipper Malla stuvar lite lätt och tar sedvanligt fram sjökortet, fast den här biten till Waxholm kan han nog ta sig fram på känn, eller hur, Malla?!! Kolla in vilket läckert "slott", sådana här hus finns det gott om i Stockholms skärgård, snacka om gott läge!

 

Nu närmar vi oss Waxholm och här ser ni "borgen" som kustjägarna huserar i. Håkan ser allmänt avslappnad ut, men kanske lite nervös, det är ju i och för sig förståeligt då detta är hans första seglats! Nu gäller det att snabbt in i affärerna och handla mat och dryck, för skymningen och mörkret kommer fort vid den här årstiden!

 

Vi tog oss fram genom Stegesund, in i det smala Lindahlsundet, och nu var det dags att hissa segel! Vi fick pinkryss men det gjorde oss inget då det fortfarande var ganska behaglig värme i vinden, men det tar tid att kryssa och vi var tvungna att riva seglen efter en timmes god segling och börja puttra för motor igen då vi insåg att mörkret höll på att lägga sig. Vi hade då seglat förbi Möja och och var på väg mot Grenö, en för mig välbesökt ö!! Men denna gång la vi till på en jag just nu ej kommer på namnet på, men är Värmdö båtklubbs egen lilla ö.

 

Väl förankrade var det dags för den obligatoriska grillningen, ikväll bjöds det på välmarinerad fläskkarré, ris och grönsaker, välsmakande tillsammans med gott "rötjut". Nu så här efter maten börjar så som alltid på en seglats, "snillen spekulerar", det blir mycket sagt men lite gjort s.a.s., men kul är det och framförallt så har vi det jävligt trevligt!!

 

Nu var det så dags att lätta ankar och ge oss vidare ut i skärgården, Vi seglar ut på Stora Träsköfjärden vidare förbi Möjafjärden ut på den berömda "Kanan", Kanholmsfjärden. Båten förresten är en Scampi 30 fot.

 

Nå vad tycks? Själv tycker jag det ser verkligen behagligt ut, ganska vänliga vindar inte för mycket "lut", semestersegling m.a.o.

                            

Som ni ser av bilden till vänster så förstår ni nog att vi har kryss, då de med spinnacker uppe i en god läns seglar i motsatt riktning än vad vi gör! Nu har vi svängt vänster in mot Sandhamn och rundar Harö och seglar norrut mot Stora Svartskär, där vi slår läger denna natt. Kan påpekas att vi ej la till vid Sandhamn denna gång! Varför inte?? Vet ej!!

                  

Detta med att segla är en upplevelse av den totala friheten, att rekommendera för er stadsbor som behöver komma ut i natur och stressa av en smula!! Oc h denna dag hade vi tur och fick se detta gamla skolskepp vara ute och lufta sig, skaplig skuta!!

 

Vi har precis lagt till och då vankas det "dragg" whisky, det gör gott för både kropp och själ, kan tänkas även bra för humöret! Efter en lång dags segling kan det vara skönt med en liten upptäckarvandring runt på ön, skönt att röra lite på benen.

                     

Snacka om sponsrad snubbe!! Håkans kläder är fulla med firmanamn, äger inte han några egna kläder?? Men det är klart, jag är inte så mycket bättre själv, me myself!

 

Kvällen är åter här! Och idag tillagas min och Mallas "favvo" seglingsmidda´! Den består av grillad falukorv, specialkryddad, därtill serveras pulvermos, speciellt tillagad med egna hemliga knep, fråga grabbarna som var med, så får ni höra vad de tyckte om denna gourme´midda´! Självklart hade vi lite kaninföda till samt ett gott "rötjut" Det ser ganska mysigt ut, eller hur?!

 

Ganska jysst utsikt vi hade från vår grillplats!! Ingen afton utan mästerskap i Trivial Pursuit! Vi hade inte en aning om att Håkan hade en sådan talang i detta spel, för då hade han inte fått vara med! Han kunde allt, till min och Mallas förtret då vi var i samma lag mot Håkan och Johny! Kvällens höjdpunkt var när Håkan fick en fråga om väder och stämmer upp i - "Meteorologen är en luring" av Stefan Demert. Han kunde varenda rad och vi fick oss ett fantastiskt gapskratt och ramlade nästan ner på durken!! Vilket uppträdande, helt gratis. Tack Håkan!

Ja, gott folk nu börjar sagan närma sig sitt slut. Men först skall nämnas att vi följande morgon seglade hemåt över Bockesundet och igenom det där smala sundet mellan söder Möja och Möja, där vi höll på att kollidera med en stor Waxholmsbåt som skulle lägga till och flyttar man inte på sig då, ja, då förstår ni vad konsekvenserna kan bli!! Allt gick dock väl denna gång och vi kom i hamn något trötta men med väldigt gott mod. Vi hade nu fem-sex timmars bilfärd hem denna söndagskväll innan vi siktade Göteborg. Men såklart måste loggbok skrivas innan resan är riktigt slut och utdrag ur den loggboken har ni nu fått ta del av. Vill ni ha reda på resten föreslår jag er ta ett snack med Malla och kanhända ni får möjligheten att följa med på en tur och därmed kunna läsa ur loggboken som har ett antal beskrivna resor som gjorts med denna Foxy Lady II genom åren. Tillslut vill jag tacka pojkarna för ett gott utfört arbete och kamratskap under denna resa och framförallt ett stort tack till Scipper Malla som låtit oss få följa med ut i denna "lyxiga" båt, ut i en skärgård som är så vacker och inte sådan som vi här i Göteborg är vana vid!!
På återseende!

Foto: Håkan Lindahl, Johny Antonsson, Mats Jonasson, Rustan Lefin

Startsida