Chili!

Vad är Chili?

En liten Chili historia!

Odla själv!


Vad är Chili?

"Chili" eller "Chile" är samlingsnamnet för Spansk peppar, Peperoni, Jalepeño, Habanero och många andra "heta" frukter som tillhör släktet"Capsicum" , för övrigt samma familj som potatis"Solanaceae", bara för att chili oftast används som torrkrydda här i Sverige och är mest känd som "Spansk -peppar" eller "Pepparfrukt" så är den absolut inte släkt med tex svart och vit peppar som tillhör släktet "Piper".

Chilifrukterna kommer ursprungligen från latin Amerika (Mexico), det var Christopher Columbus som 1492 på sin första resa till "Indien" (ni vet..då Columbus åkte fatalt fel och hamnade i latin Amerika) som han "upptäckte" Chilifrukten som indianerna hade odlat och nyttjat i tusentals år innan Columbus introducerade den i Europa. Idag känner vi till mer än 200 arter varav över 100 arter härstammar från Mexico. Chili finns både i alla möjliga färger och i alla möjliga former.

"Capsicum annuum" är den vanligaste av alla kända sorter. Namnen förvirrar mycket eftersom att samma sort kan ha fler än ett namn, dels beroende på om den är färsk eller torkad, dels beroende på i vilket land den förekommer. Kina odlar mest chili i världen, annars dominerar Amerika med Mexico som storförbrukare.

Chili är inte bara en stark krydda, färsk Chili innehåller A-vitaminer och dubbelt så mycket C-vitaminer som citrusfrukter, så det är inte bara gott att äta, det är nyttigt också. Nu försvinner de flesta C-vitaminer vid torkning samtidigt som A-vitaminer kan öka 100 ggr, men chili är alltid godast färsk.

Att dom flesta sorter av chili är starka (heta) vet väl dom flesta, har man ätit något starkt så börjar man oftast känna sig lite varmare och börjar svettas, vissa påstår att den värme man känner kan påskynda matsmältningen!?!

Varje chilifrukt har en egen smak och egen styrka, har man någon gång ätit färsk chili och tycker att den är ohyggligt stark, då undrar man förmodligen om det är bra för magen eller resten av kroppen? såvitt jag vet är det inte så värst skadligt, men äter man chilibaserad mat flera gånger i veckan kan man nog få lite ont i magen.

Vad är det då som gör det så starkt? Styrkan eller det heta kommer från ett ämne, Capsaicin, som alla chilifrukter innehåller till större eller mindre mängd, märk att det finns mer än 5 olika sorters Capsaicin i chili frukter och därför har det varit svårt att få fram ett rättvisande test eftersom att två olika frukter kan innehålla olika mängd Capsaicin men med lika styrka.

Scoville heter den enhet som anger styrkan på chilipeppar. Den person som kom på detta var ingen mindre än Wilbur Scoville. 1912 jobbade han på ett företag som tog fram en muskelkräm, "HEET", som använde Capsaicin, en oljeliknande substans utvunnet ur chilipeppar, som huvudingrediens. Problemet Willy stod inför var att "chilin" han använde hade olika styrka, vilket gjorde det svårt att avgöra hur mycket som behövdes.

Längre ned på sidan finns en förteckning över några chili sorter och dess styrka i Scoville enheter!

Efter att ha försökt med många olika laboratorietester, bestämde Willy sig för att den bästa metoden var att använda tungan, som kunde känna Capsaicin upplöst i en lösning av en på miljonen (volym). Eftersom Capsaicin går att lösa i alkohol lät Wilbur blötlägga pepparfrukten i alkohol över natten, sedan tog han ett exakt mått av extraktet och fyllde på med sockervatten tills han eller någon av hans försökspersoner knappt kände styrkan på tungan. Delen sockervatten som behövdes för att "ta bort" styrkan avgjorde hur många Scovilleenheter som den specifika chilifrukten hade. Metoden kallas "Scoville Organoleptic Test" men det testet har bytts ut mot ett laboratorietest, för hur bra än Scoville´s test var så fanns det inte allt för många som klarade av att smaka på chili extrakt med alkohol och vatten hela dagarna.

HPLC (high pressure liquid chromatography) heter det senare testet som görs på laboratorium vilket visar mer exakt vilken styrka frukten har. Med modern teknik har tungan blivit ett gammalmodigt instrument att mäta styrka på chili, men för att avgöra din egen tolerans av Scovilleenheter är det fortfarande den bästa och enda metoden.

Om det skulle bli för hett när du äter så ska du absolut inte försöka dämpa "smärtan" med vatten, öl, eller någon alkoholhaltig eller kolsyrad dryck. Eftersom Capsaicin är en olja kommer endast dessa drycker att sprida det i gommen och göra saken ännu värre. Det bästa är att dricka mjölk eller äta yoghurt som neutraliserar oljan. Ris eller något sött brukar också vara bra, i Indien där dom ofta har starka kryddor i maten, serveras alltid bröd (tex poppadoms) till.

Har man väl börjat äta chili så kommer man aldrig att vilja sluta, på något sätt så blir man tolerant mot styrkan och vill bara ha starkare och starkare. man blir lätt beronde av chili, dessutom blockerar den smärtsignalerna vilket betyder att man kan använda den i bedövnings syfte!?

Om man är osäker på om en chilifrukt är stark och man inte vill smaka på den kan man som tumregel ha i åtanke att ju större frukten är ju mindre är smaken och vice versa. Vill man göra en anrättning svagare ska man inte ta med det vita inuti frukten eftersom det är det starkaste i själva frukten, av egen erfarenhet vet jag att styrkan försvinner lite om man värmer frukten tex i matlagning.

Den starkaste chilifrukt som någonsin har testats är "Habanero", en speciell sort som heter "Red Savina" uppmättes till hela 577'000 Scoville enheter och är förmodligen den starkaste chilifrukt som finns!

Habanero är känd som en av världens starkaste chilisort. Frukten är oregelbunden rund och trubbig. Den kan vara grön, gul, orange, röd eller t om vit. Habanero odlas framförallt på den mexikanska halvön Jucatán och i Belize. Nu för tiden kan man även hitta färsk Habanero i Sverige. Habanero betyder "från Havanna".

Läs gärna min egenupplevda historia om chili som finns längre ned på sidan!


Namn!

Styrka i Scoville enheter!

Aji Rojo

30'000 - 50'000

Ancho

1'000 - 1'500

Cayenne

30'000 - 50'000

Cherry

100 - 500

Chipotle

50'000 - 100'000

De Arbol

15'000 - 30'000

Guajillo

2'500 - 5'000

Habanero

100'000 - 577'000

Jalapeno

2'500 - 5'000

New Mexico

500 - 1'000

Pasilla

1'000 - 1'500

Pequin

30'000 - 50'000

Peperoncini

100 - 500

Poblano

1'000 - 1'500

Rocoto

30'000 - 50'000

Serrano

5'000 - 23'000

Thai

50'000 - 100'000

Yellow Wax

5'000-15'000

Ren Capsaicin toppar skalan med 16 000 000 Scovilleenheter ! ! ! ! !


En liten chili historia

Orsaken till att jag gjorde den här sidan om chili är att jag har blivit beroende av denna oemotståndliga frukt, man kan väl säga att jag är en så kallad "chili-head".

Det var för många år sedan jag först kom i kontakt med den färska varianten av "chili peppar" det var den varianten som kallas "spansk peppar" redan av första tuggan kända jag att "detta var något för mig", det var det starkaste jag någonsin ätit, det var starkt men på något sätt så fastnade jag för själva smaken, så jag köpte hem lite chili och använde i matlagning och ibland åt som vilken frukt som helst, efter ett litet tag tyckte jag att den inte var så stark som jag först hade upplevt, jag trodde naturligtvis att jag hade förstört smaklökarna, men jag ville fortfarande ha den där underbara känslan man bara kan få av riktigt stark mat eller färsk chili, så jag sökte efter starkare upplevelser och hittade starkare och starkare chili frukter.

Under min jakt efter starkare och starkare mat har jag provat (nästan) all mat som sägs vara starkt, Kinamat, Tai, Mongolisk, vietnamesisk, Mexikansk, men det starkaste jag någonsin har ätit är Indisk mat, -97 var jag och min fru på bröllops resa till London, där tog vi chansen att prova Indiskt käk, eftersom vi har provat det starkaste på menyn i alla andra restauranger utan att få den ultimata "heta" upplevelsen så beställde vi det starkaste på den indiska menyn också med tron att det inte heller kunde vara väldigt starkt, oj vad fel man kan ha, det var idiotiskt starkt med ändå otroligt gott, den enda missen var att vi drack öl till maten, det ska man inte göra, man ska egentligen inte dricka någon vätska alls istället ska man äta bröd, vätska sköljer bara runt det starka i munnen och halsen. Dagen efter fick jag vara med om en ny intressant upplevelse, det är nämligen så att om man äter väldigt stark mat, nu menar jag riktigt stark mat, då känns maten (eller resterna av den) fortfarande lika ohyggligt stark när den kommer ut!!!!!!! om ni förstår vad jag menar!!

Jag hörde sedan talas om en väldigt stark chili sort "Habanero" heter den vist, hmm.. tänkte jag, måste prova. Jag hittade färsk Habanero på Obs i Valbo (strax utanför Gävle), köpte hem lite och tog en prov tugga, ho ho ho.. äntligen en riktigt stark chilifrukt, jag kunde knappt andas, min gom domnade bort, dum som jag var slickade jag mig om munnen, vilket gjorde så att jag spred ut det styrkan på mina läppar, ajj..snabbt sprang jag till närmaste vattenkran och skölja av läpparna, dumt gjort, nu kände jag inte bara en hetta i munnen och på läpparna utan i hela ansiktet, som tur var försvann känslan efter ca 15 minuter (plågsam väntan), det dumma med chili är att man blir beroende av smak och styrka så nu börjar jag nästan tycka att Habanero är lite mesig i styrkan, men med tanke på att den Habaneron jag åt kanske "bara" låg på 100'000 till 200'000 Scoville enheter, så finns det en ännu starkare frukt där ute som bara väntar på att hänföra mig med dess styrka!

Det går utmärkt att odla Chili själv, Chiliplantor är väldigt lättskötta, man behöver inte toppa, tjuva, eller hjälpa till med pollineringen, det enda man bör tänka på är att ge dom mycket ljus och värme. Jag har själv provat med så kallad "spansk peppar" och det gick hur bra som helst, nu provar jag med att odla "Habanero" och jag tror det ska gå minst lika bra, vem vet kanske jag kommer att få den första Habaneron som ligger över 600'000 Scoville enheter!

Odling!

Sådd: Det tar ca 6-9 månader från sådd till mogen skörd, Mognar normalt under sep-nov. Så fröna i lufthållande såjord och fuktig jord. ställ sådden varmt 20-25, så fort bladen börjar synas ska plantorna ha mycket ljus och värme, plantan får varken stå för kallt eller för varmt då tappar den bara blommorna, helst ska dom stå i 15-30. Plantera i stora krukor 30-40 cm, gödsla ej för mycket, frukten håller sig fräsch i kylskåp ca en månad.

Om ni efter att ha läst denna sida vill prova olika chili frukter för få en "het" upplevelse så finns det färsk chili i dom flesta välsorterad dagligvarubutiker, men ta det försiktigt i början, det är bättre att börja med någon mild sort och sedan trappa upp än att prova det starkaste först!

Har ni frågor kring chili kan ni kontakta mig HÄR eller på min e-mail: skeri@hem.utfors.se så ska jag försöka svara!

And remember "if it´s to strong, your to weak"!

© 1999 Daniel Skeri