Snusdosor

Snusdosor använder man för att förvara sitt snus i. Det kan tänkas vara lite ointressant för den som köper sitt snus i sin lokala tobaksaffär eller på Konsum, men så fort man börjar göra eget, och förvarar snuset i väldigt stora plastlådor i frysen och sedan i ganska stora plastlådor i kylen, ja då börjar snusdosorna bli intressanta.
Dessutom kan valet av dosa bli ett spännande sätt att hävda sin personlighet i en anonym och likriktad värld, där alla förvarar sitt snus i de standarddosor man köper det i, själlösa engångsartiklar av papper och plast.

Standarddosor
Själv använder jag än så länge standarddosor i papp och plast. Pappdosorna blir dock lite slitna med tiden, men då är det bara att köpa en ny, så får man snusa köpesnus en stund som omväxling. Jag använder även en svart plastdosa som har innehållit General Portion, och den fungerar bra och är lite snyggare enligt mig.
Snusdosa
Standarddosa i plast

Rostfritt
Det finns rostfria dosor att köpa i många tobaksaffärer och på bland annat Teknikmagasinet. Jag tror de tillverkas i Eskilstuna för övrigt.
Det finns en helt slät variant, och några med inristade bilder, till exempel tors hammare, diverse sverigetexter och någon med en fiol.
Snusdosa  
Rostfria snusdosor från Teknikmagasinet
Rostfritt stål består av järn med lite kol i samt en hel del krom och kanske en del nickel. Jag vet inte vilket stål det är i dessa snusdosor eller om de ger snuset någon särskild smak, men de ser lite trista ut tycker jag.
Reliefen i locket är väldigt försiktig. Det är bara en tunn, tunn gravyr! Ska det vara en torshammare så kunde man väl fläska i lite och göra en kraftig relief, gjuten, gärna i rent silver så den ärgar och slits blank på ett fint sätt, ja så den ser mer ut som de repliker på äkta gamla vikaingasmycken man kan köpa till exempel genom historiska museet. De är ju snygga!
En av dosorna i serien är i mässing, så den smakar förmodligen metall. Fast alla är kanske inte så känsliga som jag.

Snusdosa
Prylbodens Porrdosa
Nysilver
Jag gick och köpte Prylbodens Porr-dosa, men det borde jag inte ha gjort.
Visst är den ganska fin och lite smårolig, Hans Arnold är en av min barndoms stora idoler, men nysilver är en vidrig metall som består av koppar, zink och nickel och ibland även lite tenn och bly.
Snuset får snabbt en vidrig besk och metallisk bismak och blir omöjligt att snusa, i alla fall för mig.
Som gammal trombonist känner jag tydligt igen smaken. (Mässing består som bekant av koppar och zink.) Ge mässingsdelen på en gammal trombon en rejäl slick med tungan så förstår du säket vad jag menar med bismak.
Dessutom måste det vara ytterst olämpligt att trycka upp allerigframkallande nickel mot slemhinnorna dagarna i ända.
Tråkigt men sant. Snusdosor i nysilver är enligt min mening helt oanvändbara!
Fast nysliver är en metall som går utmärkt att försilvra, så om man lät någon behandla insidan av en nysilverdosa kanske det skulle gå bättre. Undrar vad det skulle kosta...

Antik lyxdosa  
Antik lyxdosa
Antika dosor
Man har framställt snusdosor genom tiderna i ben, plåt, papper, trä, horn, snäckskal och ädla metaller.
Dessa borde fortfarande gå att hitta i lumpbodar och antikaffärerkostar och de går säkert bra att använda om de är välbehållna.
Förmodligen kostar de en slant, men samtidigt behåller de ju sitt värde och kan ses som en god investering om man vårdar dem med omsorg.

Kunde man göra dessa snusdosor förr i tiden så borde det ju gå minst lika bra att göra likadana idag!
Man borde kunna nytillverka gamla modeller, och kanske till och med förbättra dem med plastdetaljer eller annan modern teknik.
Det borde ju vara billigare och enklare att plasta in än att förgylla till exempel.
Snusdosa
Viktoriansk bordsdosa

Andra dosor
I princip skulle man kunna använda vilka dosor som helst för att ha snus i, ja det vore roligt om folk hade mer personliga snusdosor. Materialen bör dock vara hälsosamma och hålla bra. Man kan tänka sig dosor i trä, plast och metall.
Händiga och påhittiga personer, silversmeder, träsnidare och dylikt borde kunna skapa många bra moderna dosor.

Moderna custom-dosor
Varför finns det inte snusdosor med bilmärken, hockeylag, spritreklam, landskapnamn, städer och stadsdelar, popgrupper, bilder av fru, barn, kattungar och hundar?
Jag skulle vilja se mercedes-dosor, Iron Maiden-dosor och moster-Agda-i-profil-dosor. Ska det vara så svårt?
Nakna fruntimmer, skäggiga rallare och populära symboler. Monogram, bomärken, personliga texter, slogans och visdomsord... Man kan ju tänka sig nästan vad som helst...
Den som vill stajla kan gå runt med en massiv gulddosa, och den som vill vara lite mer smakfull väljer en dosa i silver, med en emaljplatta med grällt färgtryck på locket.
Vid varje litet jippo eller evenemang hittar någon på en massa krimskrams som nyckelringar, klistermärken och T-shirts med tryck. Varje litet företag låter tillverka reklamkepsar, pennor och isskrapor, men varför inte snusdoselock?
Man kunde ha snusdoselock från "Bosses villaolja i Stigtomta" eller från "Stockholm marathon, år 2001".
Själv skulle jag vilja ha pirat-dosa, helt i silver, med dödskalle och benknotor i relief på locket, eller kanske en med Motörhead-loggan, för festliga tillfällen.

Egen gravyr
Att gravera sin egen dosa kan vara ett första steg. CJ Datorgravyr är ett företag som kan gravera i metall efter datorfiler. Det borde kunna ge oss lite personligare snusdosor. (De har snusdosan här nedanför som exempel på sin hemsida.) Ett utmärkt presentförslag till någon man tycker om. Låt gravera in ett personligt motiv på en blank rostfri snusdosa.
Vill man inte datorgravera kan en duktig guld- eller silversmed kan säkert ordna fram en handgjord gravyr om man tar fram en förlaga åt dem.

gravyrexempel gravyrexempel
Exempel på gravyrer från CJ Datorgravyr

Gör din egen dosa!
På min förstasida har jag själv skissat lite på hur en dosa skulle kunna se ut. Den är gjuten i någon lämplig metall och förgylld på insidan för att säkra smaken. Den har min egen personliga text och en rolig bild av Robert Crumb. (Det är en yppig grisficka från den amerikanska södern för den som inte ser det.)
mynt
Anders Qvickers snygga mynt
Nu är den tråkigt nog bara gjord i datorn, men vem vet, en vacker dag kanske...
Så skulle i alla fall min personliga favoritdosa kunna se ut.
Hur skulle din se ut? Sväng gärna ihop en skiss och skicka den till mig så att andra kan inspireras!
Den som inte är så slängd på grafik kan kika in på grafikmästaren Anders Qvickers sajt. Den finns här, och här finns hans utmärkta lilla förklaring av hur man kan göra ett tjusigt metallock i PhotoShop. Ja ni ser hans exempel här till höger.
Gör en egen tjusig bild på din egen drömdosa och mejla den till mig!
Beskåda gärna mina andra fantasidosor i mitt snusdosegalleri.