sound.tip.nu

CD-TIPS
Ett urval för djupingar

DVD-TIPS
Testade, godkända filmer

TESTLJUD
Låga ljud, hög kvalitet [mp3 och QuickTime]

LÄNKAR

Annons: iPod nano

Annons: iPod Touch

Annons: Electronica-rea på iTunes Store

Annons: Blue-Ray Region 1

Testljud

Visst vore det kul att testa sin anläggning med några specialgjorda inspelningar, som garanterat sätter såväl lågbasåtergivning som surrounddekodern på prov?
     Just därför finns det här några snuttar som mixats digitalt i Dolby Surround och är generösa med de lägre frekvenserna. Det är ljuduppfinnarna på Tutman som lånat ut exemplen till oss.
     Ljuden är i MPEG 1-format, "layer III" - eller mp3 som folk oftast säger. För uppspelning kan man använda t ex iTunes.

    

Blixt och dunder

Ett rejält åskväder. Ger baselement och förstärkare en ordentlig workout. Vi tar inget ansvar för att din anläggning överlever det här.

[c:a 756 KB] © 1999 by Tutman


Stuv kuling i kajutan

Tänk dig att du befinner dig under däck i en slätskonare för c:a 100 år sedan och det blåser lite mer än vad som är riktigt hälsosamt...

[c:a 792 KB] © 1999 by Tutman

 

Liten eldstrid i finrummet

En ommixad klassiker. Smurfarna är borta, men någon spelar fortfarande "Gymnopedie" på flygel medan kulorna viner.

[c:a 284 KB] © 1999 by Tutman

 

Ned till 13,75 Hz

En QuickTime-snutt som under 12 sekunder sveper en sinuston från ett vanligt A (440 Hz) ner till ett oerhört lågt A (13,75 Hz).
    Filen är sparad för QuickTime 4 eller senare, eftersom det möjliggör MP3-ljud i kombination med ett textspår om visar ljudets frekvens.

[c:a 104 KB] © 1999 by Tutman

Copyright-meddelande

Ljuden ovan publiceras med exklusivt tillstånd från Tutman. De får inte göras åtkomliga från andra webbsidor eller användas - helt eller delvis - i några kommersiella sammanhang utan tillstånd. Spridning via cd-rom e d är också förbjuden. Överträdelser beivras enligt svensk och internationell rätt.