Intervju med FIFA-domaren Leif Lindberg
Intervjun gjord av Tomas Nilsson © 2002-11-20Bilderna är från VM-finalen 2002!
Klicka på dom för att få större bilder.

Namn: Leif Lindberg
Ålder: 43 år
Längd: 171cm
Vikt: 67kg
Bor: Kärna (Utanför Kungälv)
Arbete: Egen firma i trädgårdsbranchen
Fotbollskarriär: Som högst div. 4 (halvtaskig vänsterback)
Dömt hur länge? 23 år. Började som 21:åring

Först och främst så skulle jag vilja gratulera dig till en mycket fin insats i VM-finalen! Hur kände du dig när du fick reda på att du skulle få döma matchen?
Tack så jättemycket! Jag kände först och främst en enorm stolthet, men även lättnad. Det här var ju min enda chans att lyckas i ett VM.

Hur meddelas dessa matcher? Samlas alla i ett rum och domarna läses upp, eller sker det i enrum?
Många av mina kollegor hade ju alla redan åkt hem, men vi som var kvar, var samlade i ett rum där uttagningarna lästes upp. Vid detta tillfälle var det bara 4 matcher kvar att tillsätta, och dom började att meddela vilka som skulle döma semifinalerna, därefter 3:e prismatchen och sist finalen. Gissa om det var nervöst när man inte var med på någon av dom första matcherna!!

Domarna under VM kritiserades som bekant mycket hårt av media. En del stora fotbollsnationer (tex Italien) skyllde en del förluster på domarna. Det pratades mycket om att det enbart var "politik" när domare valdes och att det på så sätt inte blev dom bästa domarna som dömde. Antar att domarna på plats pratade en del om detta. Vad sades?
Självklart är det politik när det bara kommer max 1 domare från samma land. Detta gör ju att många mycket duktiga 2:or i vissa länder inte kommer med. Det är ju alla medvetna om. I övrigt tyckte jag inte att det var politik i uttagningarna utan att det gällde att hitta så neutrala domare som möjligt i alla matcher. Italien och andra stora fotbollsnationer tror alltid att dom kan påverka domaruttagningar till sin fördel, men självklart går det inte till så.

Tillbaka till VM-finalen. Huvuddomaren hette inte Anders Frisk som i EM-finalen utan Pierluigi Collina. Vilka är dom största skillnaderna dom i mellan som domare?
Den absoluta skillnaden mellan dom är i förberedelserna. Medan Anders i princip inte vill veta något om lagen,( han vill inte ha några förutfattade meningar), så analyserar Collina lagen minutiöst, och vet allt om alla spelare. Han kollar flera videos med lagen, och vet t.ex. allt om vem som lägger hörnor från höger resp. vänster och hur. Där är dom totala motpoler.

Hur såg matchdagen ut? När träffades ni och hur laddade ni upp? Var du nervös??
Matchen började 20.00 lokal tid, och vi hade 1,5 timmars bilkörning från vårt hotell. I vanliga fall har man stadionkontroll kl. 10 på matchdagen men det skedde inte så i detta fall. Det betydde att vi stannade kvar på hotellet och slappade nästan hela dagen och åkte i väg i bilar cirka 16,30 från hotellet. Vi ville vara på stadion cirka 2 timmar innan matchstart. En väldigt odramatisk uppladdning således.

Är det stor skillnad att döma med någon som pratar ett annat språk?
Så länge dom pratar bra engelska, vilket Collina gör, så är det ingen skillnad. Problemen finns när dom inte förstår något annat än Spanska, vilket skedde i min första match (Sydkorea-Polen). Oscar Ruis som dömde är från Colombia och han kan inte ett ord engelska. Det kunde gått riktigt illa, men som tur var så gick det jättebra till slut. Han blev för övrigt väldigt imponerad över det samarbete jag visade honom att man kan ha som Domare-AD. Vardagsmat för oss svenskar men helt nytt för honom.

Har du sett matchen på TV i efterhand? Vad tycker du om trions och din insats?
Visst har jag sett matchen i efterhand. En final brukar inte vara någon av dom svåraste matcherna. Så även denna gång. Vi AD sattes inte på några svåra prov, men Collina hade lite att bita i och jag tycker att han gjorde det suveränt!

Det är en situation som jag kommer ihåg i synnerhet. Det är när du vinkade frispark på en situation som även i TV såg ut som frispark från den första vinkeln som visades, men Collina vinkade ner dig och lät spelet fortgå (not: reprisen visade att det inte var frispark). Hur kändes det? Påverkas du som AD så att du vinkar mindre frisparkar under resten av matchen efter en sådan händelse?
Självklart trodde jag att det var jag som hade rätt och Collina fel. Speciellt som Rhonaldino kommer ut till mig och visar vilket märke han hade fått på benet. (Lita aldrig på en fotbolls-spelare) Därför påverkade det mig inte på något sätt under matchen. Först efteråt har jag ju sett hur det låg till. Suveränt jobbat av Collina tycker jag.

Hur menar du? Påverkade det dig under resten av matchen?
Jag menar att min enda åsikt om denna situation var att Collina hade gjort en felbedömning, på denna för mig så solklara frispark. På denna nivån blåser inte domaren bara för att "skydda" sin AD för kritik. Har man gjort ett misstag så får man stå för det. Men som sagt, detta visste jag inte om (att jag hade fel). Jag hade absolut vinkat för samma situation om det hade hänt en gång till under matchen!

Var det svårt att ladda om inför Allsvenskan när du kom tillbaka?
Måste säga att det var mycket svårt att komma tillbaka. Jag var tvungen att lämna flera återbud innan jag kunde motivera mig igen. Men nu är det hur roligt som helst igen.

Vilka egenskaper ska man ha för att bli en bra AD?
Underskatta aldrig konditionen. Det är viktigt att vara snabb men du måste orka att vara snabb i 90:e minuten och att kunna ha så låg puls som möjligt i alla lägen. Sedan måste du kunna vara anpassningsbar till teamet och framför allt domaren. Den ene är ju inte den andra lik, som ni vet!

Som AD på FIFA-nivå så måste du ha dömt med domare från många olika länder. Hur tycker du att dom svenska domarna står sig internationellt? Något som domare från andra länder är bättre respektive sämre på än oss?
Jag har faktiskt inte dömt så många matcher med icke-svenskar men en skillnad tycker jag är att svenska domare har en lite mer avslappnad inställning till matcherna men ändå 100% proffsiga. Flera utländska domare är ofta hyper-skärrade innan matcherna och kan inte slappna av och njuta av dom fina matcherna. På plan är det svårt att nämna några skillnader. Alla på denna nivån är ju väldigt starka personligheter.

Hur ofta tränar du och vilken sorts träning bedriver du?
Före och efter säsong tränar jag 5-6 gånger i veckan, och då är det mycket distanslöpning (5-8 km) varvat med med gymbesök. Ibland även något pass med Friskis & Svettis. Under säsong tränar jag 2-3 pass i veckan då det är viktigt med återhämtningen. Det är mest löppass under denna tidpunkt.

Något speciellt som du tycker borde ändras på för att göra AD:s situation lättare?
Ett mycket enkelt hjälpmedel är att klippa gräsmattan i rätt riktning, så att man kan få referenspunkter. I övrigt är det ju väldigt stor hjälp att ha en 4:e domare till hjälp som vi oftast har.

Eftersom offside ska bedömas när bollen passas så kan det vid en långboll innebära att man som AD ska titta på två spelare som befinner sig 60 meter bort från varandra samtidigt. Detta har av forskare bevisats vara omöjligt (länk). Något tips för att klara av detta bättre?
Visst är det omöjligt, men det gäller ju att veta om detta och inte låta ögat lura dig. Det gäller att våga hålla flaggan nere, för det visar sig nästan alltid att vara rätt. Jämför själv med alla misstag ni ser på TV, hur många vinkades för mycket och hur många släpptes felaktigt? Se och lär. Sedan är det ju självklart lättare att ha denna policy i matcher där det är TV-bilder som visar sanningen efteråt. Verkligheten är ju en annan där man bara har verkligheten att gå på. Ibland får man ju vara smart också!!

Enligt Bo Karlsson (länk) så fick inte Anders Frisk döma matchen om tredjepris pga straffen som han blåste mot Spanien. Har du någon kommentar till detta?
Det visar vad det är för skillnad på SvFF:s och internationell tolkning. Att det samtidigt sitter en spanjor i FIFA:s domarkommite´, gör det ännu svårare. Man kan lindrigt säga att han inte riktigt höll med Anders i hans bedömning av straffarna.